30/11/13

The Beatles / Novembre de 1963

FA CINQUANTA ANYS EL NOVEMBRE DE 1963 TVE VA PARLAR PER PRIMERA VEGADA DEL CONJUNT BRITÀNIC THE BEATLES


(Twist and shout disc EP de 1963)


L’ESPATEC DELS BEATLES


 

FERRAN AISA
 

Jimmy Fontana cantava Gira, il mondo gira / nello spazo sense fine... Sí, encara gira el món, més o menys com sempre, diríem ara mateix. Corria l’any de gracia de 1963, mes de novembre, ple de retòriques nacionalcatòliques i commocions futuribles de llibertat.
Temps de dies grisos, pluges de tardor i de castanyes calentetes. Encara no s’havien carregat Kennedy a Dallas i tots esperàvem que l’esperit lliberal de la seva nova frontera s’escampés pel món. Però aquell mes de novembre ens arribàvem noticies tristes per la televisió, primer fou la mort d’Edith Piaf, després de Carmen Amaya i, finalment, l'assassinat de Kennedy. Tot plegat ens va deixar esmaperduts, sobretot per la mort del jove president nordamericà, doncs era un cop contra la nostra innocència.
Els espanyol aleshores érem teleaddictes i ens empassàvem els programes de l’única cadena existent TVE. Programes culturals com Cesta y Puntos, un concurs dirigits als Joves estudiants; Estudio 1 amb les millors obres dramàtiques universals; Amigos del
Martes de variettes musicals portat per Franz Joham i Gustavo Re; Historias para no dormir, obres dramatitzades de por realitzada per Chicho Ibáñez Serrador; o les telesèries nord-americanes com Bonanza o El Fugitivo. A més la televisió emetia el seu popular “parte”, si fa no fa com ara mateix, cada vespre amb les notícies més destacades a nivell regional, nacional i internacional. Tot el que sortia per la caixa tota del televisor anava a missa, doncs la TVE era la veu del seu amo, el govern franquista. 

Precisament va ser per la televisió que la majoria del espanyols ens vam assabentar de l’existència d’un grup musical anglès que causava furor a Europa. En realitat el conjunt britànic ja feia un any que havia publicat el seu primer disc Love me do amb un èxit espatarrant tant a Anglaterra com als Estats Units. El conjunt era format per quatre nois joves nascuts a Liverpool que aviat esdevindrien un fenomen de masses universal i el principal mite de la música pop dels anys seixanta.
El dia 2 de novembre de 1963 jo havia començat amb quinze anys a treballar d’aprenent a un taller de reparació d’aparells electrònics (ràdio, televisors, tocadiscos, gramòfons...) i instal·ladors d’equips de so a conveccions públiques, festes populars i concerts musicals. A “Radio Vives”, situada al carrer Comte d’Urgell, 89, hi treballava de nou del matí fins a la una i de tres a sis de la tarda, aleshores quan plegava me’n anava a l’Acadèmica Sant Ramon del carrer Manso, 64, on cursava un parell d’assignatures que m’havien quedat de quart de batxillerat (matemàtiques i física i química) i preparava la Revàlida. 

Quan sortia de classe moltes vegades eren més de les nou del vespre. Sense aturar-me enfilava el camí de casa: creuava la Ronda Sant Pau, Sant Antoni Abad, plaça Pedró, Hospital, Cadena... Quan arribava a casa els meus pares i el meu germà ja eren a punt de sopar al menjador que s’abocava al carrer Aurora. El televisor presidia l’estància principal de la casa. Aquell nit de novembre de 1963 el locutor anuncià als espanyols l’aparició del conjunt musical britànic The Beatles. A la pantalla apareixia una actuació del grup de Liverpool en directe davant de centenars de fans que mostraven amb crits histèrics el seu lliurament als Beatles. El locutor però en cap moment va pronunciar la paraula beatle per parlar-nos del grup musical, sinó, d’una manera despectiva, va citar-los com “los escarabajos negros”, per dir-nos a continuació que es tractava de <<cuatro jóvenes melenudos que aporrean la guitarra mientras desgañitan a gritos sus canciones.>> 
Al marge de les paraules de fons del locutor els joves espanyols van veure per primera vegada els Beatles al damunt d’un escenari cantant Twist and shout. Una gran part del jovent vam quedar agafats des d'aquell precís moment i ja per sempre a la seva música. Aviat ja sabríem que The Beatles era format per John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Star. Poc temps després d'aquesta aparició dels Beatles a la televisió, ja érem uns furibunds beatlemaníacs.


Ferran Aisa-Pàmpols
(del llibre inèdit L'any de la gran nevada)

No hay comentarios:

Publicar un comentario