26/10/14

Salvat-Papasseit / F.Aisa i M. Vidal (17)

BIBLIOGRAFIA FERRAN AISA-PÀMPOLS I MEI VIDAL (S-XXI) - 17

(Coberta llibre F.Aisa i M. Vidal)


FITXA TÈCNICA:

Titol: JOAN SALVAT-PAPASSEIT, 1894-1924
Autors: Ferran Aisa i Mei Vidal
Matèria: Biografia 
Idioma: Català
Disseny de la coberta: Marc Herrando
Dibuix coberta: Retrat de Salvat-Papasseit per Manuel Humbert
Editorial: Base
(Barcelona, 2010)
Pàgines: 504
Primera presentació: Biblioteca La Fraternitat-Barceloneta (14-12-2010). Presentat per Manuel Guerrero i Maria José Fontova.
 Altres presentacions: Espai Guinovart d'Agramunt (18-12-2010). Bar Horiginal (19-1-2011). Llibreria Àgora de Palma de Mallorca (5-2-2011). Ateneu Barcelonès (31-3-2011). Òmnium Cultural al Monestir de Sant Cugat (5-4-2011). Associació d'Amic de les Arts de Terrassa (8-6-2011).


 SINOPSI:

Joan Salvat-Papasseit, 1894-1924, pretén se la biografia definitivca del poeta que és referent imprescindible de la poesia catalana del segle XX. Ferran Aisa i Mei Vidal presenten la biografia de Joan Salvat-Papasseit després d’una important recerca de la vida i l’obra del poeta barceloní. L’aparició de nous documents fins ara inèdits com són correspondència, poemes, textos i entrevistes; així com l’aportació de testimonis amplien els coneixements sobre el poeta de la Barceloneta. La  grandesa de la figura de Salvat-Papasseit s’inicia amb la seva dimensió humana de jove inquiet, rebel, entusiasta, poeta i avantguardista. Els anys a l’Asil Naval, les
inquietuds culturals, el pas per l’Ateneu Enciclopèdic Popular, les col·laboracions a la premsa revolucionària i l'etapa bohèmia al Bar del Centro són recollits en tot detall pels autors de la biografia. El seu pas pel socialisme, per la divina acràcia i pel catalanisme presenten un Salvat-Papasseit que evoluciona constantment a través de les lectures literàries i el pensament filosòfic, i esdevé el Cavaller i el Poeta en mots de Dídac Ruiz,un dels seus mentors. Salvat-Papasseit,Poeta en Majúscula, se’ns presenta com un personatge carismàtic de la Catalunya del seu temps, el qual, condicionat per una tuberculosi, que acabaria amb la seva vida als 30 anys, va dur a terme una obra realment original. Aisa i Vidal han recuperat la correspondència del poeta barceloní amb Joan Puig Pujol, director de Sabadell Federal, que esdevé un material imprescindible per conèixer la primeRa etapa del jove escriptor proletari influenciat per autors com Xènius, Noel, Alomar, Kropotkin, Ibsen, Nietzsche, Samblancat, Maragall o Ruiz. El seus primers passos cap a la literatura catalana i cap a l’avantguarda europea i amb l’ultraisme espanyol com es deixa entreveure en la correspondència mantinguda amb Guillermo de Torre, Torres-García i altres artistes.
Els autors de l’assaig  han recollit dues entrevistes inèdites a Salvat que presenten clarament el pensament del poeta, la primera realitzada per alumnes de l’Escola Domènec i la segona realitzada per Josep Lleonart per La Veu de Catalunya. Aisa i Vidal han fet treball de camp i han acudit als sanatoris que encara resten en peu on Salvat va passar llargues temporades. També han recuperat poemes i textos publicats a revistes que no han vist mai la llum en cap llibre dels publicats fins ara. El resultat de tot plegat és la biografia: Joan Salvat-Papasseit, 1894-1924, un retrat formidable del poeta i del seu temps, un referent imprescindible de la poesia catalana del segle XX.



1 comentario:

  1. Crec que aquest llibre és molt interessant, la seva introducció reflecteix un treball fet amb cura i il•lusió.
    Em produeix una gran satisfacció veure com sabeu unir les vostres habilitats.
    Enhorabona! Una abraçada
    Raimunda

    ResponderEliminar