29/11/13

Rialto / Sala de Festes de Barcelona

(Sala de ball Rialto anys 40 o 50)


RIALTO. Sala de Festes. Ronda de Sant Pau 34. (1939-1993)

Ferran Aisa


Una de les sales de ball més populars i concorregudes durant la posguerra fou Rialto, situada al número 34 de la Ronda de Sant Pau, davant de l'edifici del Teatre Circ Olimpia.. El local ocupava les dependències del que fou el Casal Republicà Democràtic durant els anys de la República. Al juny de 1939, cinc mesos després, de l'entrada de les tropes nacionals a Barcelona, ja s'hi organitzaven revetlles de Sant Joan i Sant Pere amb les orquestres Iberos i Ramblers. La sala disposava de bar-cocteleria, del qual el meu oncle Fernando Aisa Cuenca va ser maitre.
Durant la segona meitat dels anys quaranta fa furor el swing a Barcelona i a la sala Rialto s’organitzen competicions de ball. Era el temps en què les orquestres tocaven peces musicals de Cole Porter i de Glen Miller i actuaven els cantants espanyols Jorge Sepúlveda i Bonet de San Pedro. Als anys cinquanta es va reformar el local i es programaven matinals de ball els diumenges amb el nom de baile-vermut des de les 11 fins a les 2 del migdia amb l'actuació del conjunt de Juanito Segarra.

Un dels habituals de la sala era el jove, aleshores, Pere Pubill Calaf "Peret" que acudia a ballar el mambo de l'Orquestra Pérez Prado.
El 1973 hi actuava Camilo Sesto, aleshores una de les figures cabdals del panorama musical espanyol. A meitat del setanta la sala va enderrocada i convertida en un bloc de pisos, deixant la planta baixa i l’entresòl per a la Sala de Festes Rialto. Al llarg dels anys va tenir diverses propietaris. A partir dels anys setanta es va fer càrrec del local Luis Perea, que va optar a partir de 1976 per programar espectacles i shows eròtics nocturns mentre que a les tardes funciona com a discoteca. Un any després el local esdevé un dels centres neuràlgics dels shows de travestis i transformistes de la ciutat amb actuacions d'artistes com Pierrot, Madame Arthur, Angie Von Pritt i Pirondello entre d'altres. Entre els clients habituals hi havia Terenci Moix i Mari Santpere.
Als anys 1980's Rialto va viure les seves últimes reformes. El local continuà oferint tardes de ball tots els dies de la setmana i també a les nits de dijous a diumenge fins als primers anys de la dècada següent.

Alguns artistes que van actuar a Rialto:

Anys 40 i 50: Juanito Segarra – Jorge Sepulveda – Antonio Machín – Bonet de San Pedro – Rina Celi . Stokers - Roberto Rizo -  José Valero – Orquesta Pérez Prado.
Anys 60 – 70 i 80 : Antoñita Monterrey – Ramon Calduch -Krik Krak  - José Guardiola - Los Marchena  - Los Del Sol - Los 5 Reyes - Joaquín Gasa - Hugo Show Ballet- Camilo Sesto- La Josela - Nadia and Andrea- Wil Booy- Ramon Capel- Orquesta Paraíso

Ferran Aisa-Pàmpols (Barcelona, novembre de 2013)

1 comentario: