3/2/14

Contrarevolució.Els fets de maig 1937 / llibre F. Aisa (10)

BIBLIOGRAFIA FERRAN AISA-PÀMPOLS (S.XXI) -10

(Coberta llibre Contrarecolució. Els Fets Maig de 1937)

FITXA TÈCNICA

TÍTOl.: CONTRAREVOLUCIÓ. ELS FETS DE MAIG DE 1937

AUTOR: FERRAN AISA

MATÈRIA: ASSAIG HISTÒRIC
IDIOMA: CATALÀ
DISSENY COBERTA: ENRIC SATUÉ (FOTOGRAFIES D'AGUSTÍ CENTELLES: "Dones del PSUC desfent una barricada a la Rambla el maig de 1937" i "Andreu Nin")
EDITORIAL: 1984 
(BARCELONA, 2007)
PÀGINES: 334
PRIMERA PRESENTACIÓ: Llibreria Herder (27-3-2007). Presenta: Josep Cots i Bernat Muniesa.
ALTRES PRESENTACIONS: Kasal Okupat Alta Tensió d'El Prat de Llobregat (21-4-2007). Federació Local de la CGT de Barcelona (26-4-2007). Ateneu Barcelonès (2-5-2007). Anònims de Granollers (5-5-2007). Llibreria Alexandria (17-5-2007). Llibreria 22 de Girona (30-5-2007). Federació Comarcal Baix Llobregat de la CGTde Cornellà (7-6-2007). Espai Obert dins de la III Mostra del Llibre Anarquista de Barcelona (26-6-2007). Associació La Musara de Badalona (9-11-2007). Ateneu Popular Júlia Romeva de Santa Coloma (14-12-2007). Fundació Andreu Nin a La Virreina (13-12-2008). Universitat Pirata de Viladecans (21-7-2009).  


SINOPSIS:

Ferran Aisa s'immergeix en els fets històrics de la Segona República, la revolució de juliol de 1936 i la revolució que va néixer a contracor dels esdedeviments revolucionaris. I fa testimoni de la calumnia sistemática, des de la premsa i la tribuna pública, que pateixes organitzacions com el POUM i la CNT-FAI, així com investiga l'atac a les realitzacions autogestionàries i a les milícies obreres per part dels estalinistes atrinxerals en el PCE i el PSUC.
L'arribada dels agents soviètics defensors de la política internacional de Stalin i de la policia secreta GPU serà fonamental per crear una xarxa contrarevolucionària que es manifestarà sense escrúpols contra els militants del POUM i de l'anarquisme. Els agents estalinistes russos conjuntament amb els dirigents comunistes catalans i espanyols prepararant el terreny per fer el "cop d'Estat" a la revolució i capgirar cap els seus interessos la situació política, social y m ilitar de l'Espanya republicana, 
Els Ferts de Maig de 1937 serà el moment culminant de la conspiració contra la Catalunya revolucionària. L'ocupació de la Telefónica per la força pública de la Generalitat serà l'espurna que toranarà a omplir els carrers de Barcelona de barricades. L'enfrontament sagnant entre les forces de la CNT-FAI, el POUM i les Patrulles de Control, d'una banda; i el PSUC, l'ERC i la policia de la Generalitat, per l'altra, se saldarà en centenars de morts.
Les conseqüències d'aquests fets foren la pèrdua de la revolució, la pèrdua de la Generalitat i la pèrdua de la guerra. Els fets contrarevolucionaris van acabar amb el POUM. Els seus dirigents van ser detinguts, processats i condemnats a presó. I el seu secretari general Andreu Nin va ser segrestat per agents estalinistes, torturat i assasssinat. Els anarquistes van perdre pes polític, social i militar. Un altre factor dels Fets de Maig de 1937 fou la caiguda de Largo Caballero, i el seu recanvi per Juan Negrín, que tenía el beneplàcit de Stalin.
La Generalitat de Catalunya va anar perdent progressivament la seva capacitat d'independència governamental, respecte al govern de la República. Els agents estalinistes van imposar el terror de les txeques. La repressió va caure sobre els militants de les organitzacions revolucionàries. La falta d'entusiasme revolucionari va fer decaure la resistència popular. La guerra revolucionària de les milícies va passar a ser una guerra convencional que la va guanyar l'exèrcit millor preparat i que disposava de més ajuda efectiva internacional. La pèrdua de la revolució va significar un gran cop a les esperances proletàries d'aturar el feixisme internacional i construir, com deia Durruti, el damunt de les ruïnes capitalistes, un altre món.

No hay comentarios:

Publicar un comentario