13/9/15

Epistolari Joan Oliver i Joaquim Molas / Ferran Aisa

DIÀLEG EPISTOLAR IL•LUSTRAT (1959-1982)
Joan Oliver i Joaquim Molas
Edició a cura de Xavier Garcia
Editorial: Pagès Editor
(Lleida, 2015)
Pàgines: 188
Preu: 24 euros
correspondència

 

 
(Coberta llibre X. García)



EPÍSTOLES IL·LUSTRADES DE JOAN OLIVER I JOAQUIM MOLAS



FERRAN AISA
 

Joan Oliver (1899-1986) i Joaquim Molas (1930-2015) van intercanviar sovint opinions literàries a través d’una correspondència que fluctua en el temps, entre el 9 d’octubre de 1959 fins el 29 d’abril de 1982. El targarí Xavier Garcia ha fet la recerca de les cartes a l’Arxiu Històric de Sabadell i al particular de Joaquim Molas. Total quaranta cartes de dos dels grans mestres de la literatura catalana del segle XX. Entre 1959 i 1961 són més abundant les lletres de Molas a Oliver, però del 1963 fins el 1982 totes les cartes són només del poeta, doncs no hi ha cap resposta. Xavier Garcia ha fet una acurada edició amb nombroses il·lustracions amb els llibres publicats tant per Oliver com per Molas. I, a més, l’escriptor targarí ha efectuat un estudi realment seriós i documentat sobre cadascuna de les cartes on apareix els principals noms, sobretot, de la cultura i la literatura catalana contemporània. 
L’acte de presentació a Barcelona, a l’Institut d’Estudis Catalans, va comptar amb la presència de Josep M. Benet i Jornet, que va explicar diverses anècdotes de Joaquim Molas a l’època en què ell era alumne seu a la Universitat de Barcelona. A més de l’autor de la recopilació, va intervenir-hi el crític literari Àlex Broch; i es va clausurar l’acte amb un espectacle de claqué efectuat per Jofre, un jove de Tàrrega que ballà al so del poema “Tirallonga de monosíl·labs” recitat per Xavier Garcia i finalment el Mag Lari va fer un joc de màgia amb cartes, que va denominar "epistolari".
La primera missiva l’escriu Molas des del carrer Ivanhoe de Liverpool al poc temps d’haver arribat a terra anglesa per ampliar els seus estudis a la Universitat. Molas en aquesta carta es dirigeix a l’“Enyorada gent de Bonpiani City”, referint-se, com afirma Xavier Garcia a l’estudi de la correspondència, “al Diccionario literario de todos los tiempos (12 volums) publicat per Montaner y Simón (Barcelona, 1959), versió castellana que va dirigir Martí de Riquer. La gent del Bonpiani eren els exalumnes de Riquer: Antoni Comas, Paco Noy, Sergi Beser, Joaquim Molas... 
El mestre i crític literari Joaquim Molas es dirigeix sempre de vostè en el seu tracte a Joan Oliver (Pere Quart), en canvi l’escriptor, poeta i dramaturg sabadellenc fa servir en la seva col·loquial correspondència un tuteig cordial. El 13 de novembre de 1959 li escriu: “Estimat doctor Molas. (...) Ara acabo de rebre i de llegir les teves ratlles. M’atabales a preguntes, és cert. I provo de contestar-les totes. Altres interrogatoris més enutjosos he de sofrir.” Pere Quart li confirma que li han atorgat el premi Ausiàs March-Beniarjó, i que ha fet el viatge a Gandia en companyia de José Agustín Goytisolo. El poeta cita el jurat del premi format per Castellet, Espriu i Fuster. El llibre recull diversos poemes de Pere Quart com “L’Auca del Bompiani” o “Auca de Tossa” i altres textos de Molas i Manent, que enriqueixen encara més aquesta joia de la memòria literària del nostre país.
Ferran Aisa-Pàmpols (El Punt Avui, 19 de juliol de 2015)

No hay comentarios:

Publicar un comentario