9/1/19

Discurso ácrata / Ferran Aisa


DISCURS ÀCRATA DE FERRAN AISA




La mallorquina editorial Calúmnia acaba de publicar Discurso àcrata, anarquismo y anarcosindicalisme, teoria y acción de Ferran Aisa. El present assaig fa un recorregut divulgatiu per l’ideal anarquista i anarcosindicalista, a través tant de les seves teories ideològiques com de l’acció que els llibertaris realitzaren per posar-les en pràctica. Aquest treball serveix, per tant, com punt de reflexió per entendre què és, què ha estat o que pot ser aquesta filosofia de la vida individual, col·lectiva i social. I respon a preguntes tals com Què és l’anarquisme? Què és l’anarcosindicalisme?

L’assaig intenta donar una resposta de les teories llibertàries des de la reflexió i l’estudi dels grans ideòlegs del pensament àcrata: Proudhon, Bakunin, Kropotkin..., per arribar a una comprensió el més senzilla possible de dites idees humanes i socials, això són en resumen les idees llibertàries. Per una altra banda, seguint els passos d’autors com Rocker o Lorenzo analitza una a una les funcions teòriques de l’anarcosindicalisme com són l’Acció Directa, la Solidaritat, el Recolzament Mutu, l’Autogestió, el Federalisme i, entre altres pràctiques, la Democràcia Directa.

Ferran Ais busca a la història la pràctica que van desenvolupar els anarquistes i anarcosindicalistes en la lluita del moviment obrer des dels seus inicis fins el final de la Guerra Civil espanyola. Finalment aporta una sèries de dades per a la reconstrucció històrica de la CNT i el Moviment Llibertari i, a més, l’acompanya de textos com el pensament de Durruti, les publicacions llibertàries i una exhaustiva bibliografia anàrquica i anarcsodindicalista.

(Ferran Aisa-Pàmpols, gener de 2019)

No hay comentarios:

Publicar un comentario