14/12/12

Utopia / Llibre

Ferran Aisa presenta 'Utopia, del somni igualitari al pensament únic'

 Redacció
 
(Coberta llibre Utopia de Ferran Aisa


Cultura El nou llibre de l'escriptor santcugatenc, editat per Icaria Editorial, ressegueix el pensament filosòfic
Ferran Aisa ens presenta un assaig sobre la Utopia. Amb Utopia, del somni igualitari al pensament únic, l'escriptor i poeta nascut a Barcelona i resident a Sant Cugat ressegueix el pensament filosòfic des de l´Antiguitat fins als nostres dies, sense oblidar-se de les contrautopies i dels moments de crisi permanent que viu la societat actual.

Una bona eina per conèixer les teories, els projectes i les experiències utòpiques que s´han desenvolupat al llarg de la història de la humanitat. Aisa recorre les aportacions fetes pels grans pensadors tant de l´Antiguitat com de l´Edat Mitjana, des de Plató fins a Campanella, tots ells constructors d´idees utòpiques, repúbliques ideals, jardins frugals, illes perfectes, ciutats jardí, paradisos recuperats... I ho fa resseguint la literatura visionària d´autors com Rabelais, Milton, Winstanley o Rousseau.

No hi falten les dossis d'història, immergint-se en el món del socialisme utòpic, tot descrivint les utopies de la revolució industrial del segle XIX, especialment els projectes realitzats per Owen, Fourier o Cabet. Recull les influències utòpiques que reben personatges espanyols i catalans com De la Sagra, Monturiol, Cerdà o Gaudí. I aborda les experiències col·lectivitzadores o de comunisme llibertari realitzades durant la guerra civil espanyola.

Finalment analitza el món del pensament únic i de la "utopia" neoliberal i l´esclat del moviment dels indignats del 15-M.

L'autor
Ferran Aisa i Pàmpols va néixer a Barcelona al 1948, i és Premi Ciutat de Barcelona d´Història. Ha col·laborat a diaris i revistes, a més de fer de documentalista i comissari d'exposicions. Ha publicat diversos llibres com Una història de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999; Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888; o La cultura anarquista a Catalunya

(Tot Sant Cugat, 13-11-2012)

No hay comentarios:

Publicar un comentario