3/4/13

El Liceu Escolar de Lleida / llibre Ferran Aisa

(Coberta del llibre de Ferran Aisa "El Liceu Escolar de Lleida, 1906-1937"UNA ESCOLA MODÈLICA

 Ferran Aisa

El Liceu Escolar de Lleida és un referent de la història de l’educació catalana. Es tracta d’una escola nascuda l’any 1906 per l’empenta de Frederic Godàs i Legido, mestre que va saber crear un gran centre pedagògic de caràcter laic i d’avantguarda a les terres de ponent. El Liceu Escolar fou com un vaixell que navegava pel Segre amb tota una càrrega romàntica de pedagogia. Un vaixell que va anar sembrant arreu dels pobles lleidatans l’afany educatiu amb la intenció de crear una escola nova.
La pedagogia innovadora del Liceu Escolar va sacsejar l’esmorteïda capital del Segre que, en aquella època, era dominada pel catolicisme i el conservadorisme polític,
per convertir-la en un temple laic on els alumnes, seguint la consigna d’Horaci, aprenien delectant-se. La construcció del modern edifici escolar del carrer Blondel, sota els auspicis de pedagogs com Pestalozzi, va crear les ires dels enemics de la llibertat, que van combatre amb tots els seus medis l’obra modèlica de Godàs.
Frederic Godàs va haver de fer front a les nombroses crítiques i als atacs dels sectors més intolerants de la societat, que s’oposaven a la modernitat pedagògica i, sobretot, s’enfrontaven al model de laïcisme escolar. Però Godàs se’n va sortir i la seva escola no solament fou una fita pels lleidatans de la capital, sinó també per moltes famílies de les comarques de ponent que feren del Liceu Escolar la seva escola.
Frederic Godàs, home d’idees republicanes i lliberals, en matèria educativa era admirador de Pablo Montesino, Francisco Giner de los Ríos, Pau Vila i, entre altres, Francesc Ferrer i Guàrdia. La concepció pedagògica de Godàs era completament oberta als nous temps, cosa que la feia extensiva més enllà de les seves aules, d’aquí les conferències extraescolars i la creació de les diverses sucursals escolars. Godàs tenia la convicció que la veritable fraternitat no exigia baixar fins a la incultura del neci, sinó aixecar els altres al propi nivell cultural del savi.
El Liceu Escolar va aconseguir crear una escola completament d’avantguarda, on els plantejaments pedagògics de Rousseau, Pestalozzi, Fröbel, Montesinos o Montessori eren presents en l’educació dels nens i de les nenes. El Liceu Escolar fou la primera escola nova de Lleida i una de les primeres que hi va haver d’aquest ideal renovador a Catalunya. Hem de situar el Liceu Escolar de Godàs a l’alçada de les experiències modèliques privades que van realitzar les escoles fundades per mestres com Pau Vila, Joan Bardina, Josep Palau Vera, Alexandre Galí o Manuel Ainaud.
El Liceu Escolar fou una escola on l’educació del nen i la nena era activa, on l’alumne era el centre de l’educació que es desenvolupava dins d’un ambient completament alegre, tolerant i democràtic. Frederic Godàs, alhora d’inaugurar l’edifici del carrer Blondel, escrigué al butlletí del Liceu Escolar:

<<Nuestro colegio lleva el nombre de LICEO, esto es, el de aquella brillante Escuela que fundara Aristóteles a orillas del Illiso. A orillas del Segre hemos levantado nuestra casa. Ni Lérida es Atenas, ni tenemos nosotros las alas del Maestro. Pero ¿será ello obstáculo para que, fortaleciéndonos en el símil que nos brinda el recuerdo, a orillas del río, laboremos siempre, siempre, con una firme, serena inextroncable devoción?>>
Ferran Aisa-Pàmpols
(Fragment de la Introducció del llibre de Ferran Aisa El Liceu Escolar de LLeida, 1906-1937, Fonoll, Juneda, 2013).

No hay comentarios:

Publicar un comentario