7/12/13

Poesía, Pop i Contracultura / Antonio Orihuela

POESÍA, POP Y CONTRACULTURA
EN ESPAÑA
Antonio Orihuela
Editorial: Berenice
(Córdoba, 2013)
Pàgines: 139
Preu: 12,95 euros

 

(Coberta llibre A. Orihuela)


ASSAIG

EL MOVIMENT DE LA CONTRACULTURA


FERRAN AISA
 

Poesía, Pop y Contracultura en España és el nou llibre del poeta, assagista i articulista Antonio Orihuela (Moguer, 1965). La seva extensa obra literària i intel·lectual és de marcat signe llibertari i de crítica amb les injustícies, especulacions i corrupcions de la societat actual. Orihuela està doctorat en història havent realitzat diversos treballs en aquest camp com Moguer-1936 (2010) i com assagista destaca el seu Libro de las derrotas (2008). La seva obra principal és la poesia, des dels anys noranta ha publicat nombrosos llibres. Orihuela no solament és poeta sinó animador de las “Voces del Extremo”, trobada de poetes anuals a la Fundación Juan Ramón Jiménez de Moguer. Entre els seus reculls poètics publicats darrerament hi trobem Todo el mundo está en otro lugar (2011), Autogobierno, Cosa que tiramos a la basura i La guerra tranquila, tots publicats el 2012. 
Antonio Orihuela ara presenta aquest nou assaig on s’immergeix a l’estudi dels moviments contraculturals que van aparèixer a Espanya a partir de meitats dels anys seixanta. Una part important del llibre està dedicada al moviment contracultural i underground que es bellugava a Barcelona i a altres ciutats catalanes com Granollers o Canet de Mar. Orihuela amb una profunda investigació s’apropa a totes les tendències que van proliferar aquells anys d’ebullició llibertària, tant durant el final del franquisme com durant la transició. Desenvolupant tota una narració expectativa i crítica d’aquella època que va de l’aparició de l’anomenat “rollo” fins a la “movida”, moviments que van néixer amb l’enfrontament directe contra el sistema capitalista i que van acabar formant part (en una gran part) de les lleis del mercat. 
Segons Orihuela, la industria cultural i el sistema capitalista van acabar per fomentar certs aspectes dels moviments contraculturals per convertir-los en productes de mercat. En canvi la part més conflictiva d’aquests moviments van ésser combatuts pel sistema establert amb totes les seves armes, especialment amb la droga. Així els moviments contraculturals no integrats en el mercat seran constantment criminalitzats. L’objectiu del poder era en paraules d’Orihuela: <<anularlos en tanto que subcultura para, a continuación, reinventarlas, falsificarlas y, sobre todo, hacerlas tan inocuas como rentables. O dicho de otra forma, primero se les ejecuta y después se les saquea.>>
Aques assaig d’Antonio Orihuela, Poesía, Pop y Contracultura en España és una obra imprescindible per conèixer una època de la història espanyola poc explicada per el cànon historiogràfic actual, però que fou d’una gran riquesa creativa en tots els sentits: poesia, còmic, música, cinema, literatura, revistes, arts plàstiques... 

El llibre d’Orihuela aporta gran quantitat de noms artífex dels moviments contraculturals de la transició, així com les activitats, les edicions i les mogudes arreu d’Espanya. La coberta del llibre és una esplèndida il·lustració “El rollo” de Miguel Brieva, que reprodueix l’època daurada de la contracultura llibertària a Barcelona.

Ferran Aisa-Pàmpols
(El Punt Avui, 1 de fenbrer de 2013)


No hay comentarios:

Publicar un comentario