28/12/13

Laberint roig / llibre Ferran Aisa (5)

BIBLIOGRAFIA FERRAN AISA-PÀMPOLS (S.XXI) -5


(Coberta llibre Ferran Aisa)

FITXA TÈCNICA:

TÍTOL: EL LABERINT ROIG. VÍCTOR COLOMER I JOAQUIM MAURÍN, MESTRES I REVOLUCIONARIS
AUTOR: FERRAN AISA
PRÒLEG: JAUME BARRULL I PELEGRÍ
COBERTA: DISSENY REALITZAT PER L'EDITORIAL AMB EL CARTELL D'ESTENKA (1932) I LES FOTOGRAFIES DE MAURÍN I COLOMER (CENTELLES I PÉREZ DE ROZAS, RESPECTIVAMENT DE L'ARXIU HISTÒRIC FOTOGRÀFIC DE BARCELONA)
MATÈRIA: HISTÒRIA - BIOGRAFIA 
IDIOMA: CATALÀ
EDITORIAL: PAGÈS EDITORS (COL·LECCIÓ GUIMET NÚM. 88) - LLEIDA, 2005
PÀGINES: 340
PRIMERA PRESENTACIÓ: Ateneu Lleidatà (20-3-2006). Presenta: Ramon Badia i Jaume Barrull. 
ALTRES PRESENTACIONS: Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí (18-5-2006). Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols (1-6-2006). Biblioteca de Corbins (14-6-2006). Museu d'Història de Catalunya (14-9-2006). Ateneu Barcelonès (17-4-2007).
Associació La Musara de Badalona (9-11-2007). Biblioteca La Hoguera a l'Ateneu Júlia Romeva de Santa Coloma de Gramanet (14-12-2007).  


SINOPSIS:

Una lectura del moviment obrer català des de dues vides paral·leles, Víctor Colomer i Joaquim Maurín, que van iniciar el seu compromís social al Liceu Escolar de Lleida, d'on eren mestres. El llibre fa un repàs de les distintes tendències ideològiques que convivivien dins de la classe obrera i suposa una aportació fonamental a la història del corrent bolxevic dins de la CNT. L'aparició del Bloc Obrer i Camperol i la seva gran incidència a les terres de Lleida on hi va potenciar la Unió Agrària. També mostra la lluita per la construcció de l'espai comunista,que culminaria amb la fundació del POUM i del PSUC. Aquest assaig és un viatge a través de la cultura i l'educació obrera del primer terç del segle XX que també ressegueix els avatars de l'exili i la construcció del moviment socialista català.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario