7/1/14

La cultura anarquista a Catalunya / llibre F. Aisa (7)

BIBLIOGRAFIA FERRAN AISA-PÀMPOLS-7


(Coberta llibre Ferran Aisa)
FITXA TÈCNICA:

TÍTOL: LA CULTURA ANARQUISTA A CATALUNYA
AUTOR: FERRAN AISA
COBERTA: FOTOGRAFIA DE CONXA PÉREZ: FESTA NATURISTA DE 1932 ORGANITZADA PELS COL·LECTIUS LLIBERTARIS "SOL I VIDA" I "ASSOCIACIÓ PRO CULTURA FAROS", A LA PLATJA DEL MASNOU.
MATÈRIA: ASSAIG HISTÒRIC 
IDIOMA: CATALÀ
EDITORIAL: EDICIONS DE 1984 (BARCELONA, 2006)
2ª Edició: Abril de 2015
PÀGINES: 348 
PRIMERA PRESENTACIÓ: Llibreria Proa Espais (8-3-2006). Presenta: Josep Cots i Enric Pujol. 
ALTRES PRESENTACIONS: Biblioteca Pública Arús (23-3-2006). Ateneu Al Margen de València (5-4-2006). Ateneu Popular Júlia Romeva de Santa Coloma de Gramanet (7-4-2006). Anònims de Granollers (22-4-2006). Biblioteca de Rubí (18-5-2006). Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols (1-6-2006). Fira del Llibre Anarquista a l'Ateneu Besós de Sant Adrià del Besós (12-6-2006). Ateneu Rosa de Foc de Gràcia (3-11-2006). Col·lectiu Llibertari de Sant Boi a l'Ateneu Santboià Okupat (21-4-2007). Mostra Cultura Anarquista d'Olot (5-5-2012). Can Piella a Montcada i Reixach (27-6-2012).


SINOPSIS:

L'assaig s'endinsa  en el moment més important de l'anarquisme a Catalunya i ho fa analitzan la construcció de la cultura llibertària en el si del proletariat català tot seguint la vida social i quotidiana dels obrers i el seu entusiasme revolucionari. El llibre recull l'esperit de la Barcelona, rosa de foc, que tan va influir en el proletariat ibèric del primer terç del segle XX.
Els anarquistes no deixaran res de la vida al marge, i així podem esbrinar com s'organitzen a través de grups d'afinitat de tipus naturista, esperantista, espiritista, pacifista, ateu, individualista, neomalthusià i sindicalista. Veiem com els llibertaris són partidaris de l'agricultura biològica, del vegetarisme, de la medicina naturista, de l'amor lliure, del nudisme...
Els llibertaris seran uns gran difusors de la seva filosofia i encetaran campanyes contra l'analfabetisme i a favor de l'educació i la cultura per a tothom. I això ho duran a terme a través del comportament ètic, del teatre, de la literatura, de l'art i del pensament. Els anarquistes crearan biblioteques, publicacions, editorials, centres socials, ateneus llibertaris, cooperatives i escoles racionalistes.
L'autor amb aquest assaig històric ha aconseguit posar a l'abast de tohom, en un sol volum, tots els corrents del pensament i de la cultura llibertària, amb les realitzacions d'un moviment que va portar fins a les darreres conseqüències la lluita per l'emancipació de la humanitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario