1/4/14

Parte de la victoria / 1-4-1939

AVUI FA 75 ANYS QUE VA ACABAR LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA..


(Franco preidint la primera desfilada de la victòria de 1939)ÚLTIM PARTE DE GUERRA EMÈS DES DEL CUARTEL GENERAL DEL GENERALÍSIMO EN L'ANOMENAT III AÑO TRIOMFAL:

"EN EL DÍA DE HOY, CAUTIVO Y DESARMADO EL EJÉRCITO ROJO, HAN ALCANZADO LAS TROPAS NACIONALES SUS ÚLTIMOS OBJETIVOS MILITARES. LA GUERRA HA TERMINADO. EL GENERALÍSIMO FRANCO. AÑO DE LA VICTORIA. BURGOS, 1 DE ABRIL DE 1939."LA DICTADURA FRANQUISTA

Però la guerra no havia acabat doncs per a la majoria de la població es va estendre la repressió, l'exili, la presó, la penúria, la mort. La victoria franquista era l'inici d'una dictadura que duraria quaranta anys. Els franquistes imposarien per la força de les armes el nacionalcatolicisme i la unitat de la pàtria amb la idea de José Antonio "España destino en lo universal". L'educació va retrocedir al segle XIX i les nacionalitats (Catalunya, Euskadi i Galiza) van deixar d'ensenyar en la seva llengua pròpia. La censura va ser aplicada amb una tònica general a tots els àmbits de la cultura, les arts i la vida sensera. El "ordeno i mando" va ser un model polític generalitzat durant tota la dictadura.

Ferran Aisa-Pàmpols
(Barcelona, 1 d'abril de 2014)

No hay comentarios:

Publicar un comentario