29/9/14

J.F.Kennedy / J. Maymí

J. F. KENNEDY Y LA ALTA SOCIEDAD
ESPAÑOLA
Josep Maymí Rich
Pròleg: William Christian
Editorial: Base
(Barcelona, 2014)
Pàgines: 135
Preu: 15 euros


LA XARXA DE RELACIONS DE JFK A EUROPA


(Coberta llibre de J. Maymí)
FERRAN AISA

 



Josep Maymi Rich (Cassà de la Selva, 1970) és doctor en Antropologia Social y Cultural per la UAB, especialitzat en la recuperació de la memòria col·lectiva a través de la transmissió oral. Ha publicat llibres sobre la Segona República, la Guerra Civil espanyola, l’exili republicà, entre altres temes. Ara publica la investigació que ha efectuat sobre el president J. F. Kennedy i la seva relació amb famílies de l’alta societat espanyola, anglesa i polonesa. Tot una xarxa d’afinitat a la seva personalitat política i humana. L’autor per tan de fer realitat el seu projecte no solament ha examinat l’abundant bibliografia referent a l’expresident dels Estats Units, sinó que ha consultat la premsa de l’època i ha consultat diversos arxius, principalment el centre  de documentació John F. Kennedy Presidential Library & Museum de Boston. I per una altra banda destaca la seva acció professional en la transmissió oral a persones relacionats amb les amistats de Kennedy i de la seva esposa Jacqueline. Destaca sobretot l’entrevista efectuada a Antonio Garrigues Walker, fill de l’Ambaixador d’Espanya als Estats Units en els anys de la presidència de JFK., i Pedro Potocki Radziwill, fill d’un comte polonès exiliat a Espanya. L’autor amb la seva investigació desenvolupa una voluntat d’apropar al lector el jove president inquiet i idealista que va convertir-se en un dels més interessants polítics del segle XX. La primera part de l’assaig està dedicat a explicar-nos la societat nord-americana i l’arribada dels Kennedy des d’Irlanda. La vida familiar dels Kennedy a l’entorn d’un pare ambiciós que volia que els seus fills arribessin a ser presidents del seu país. I a través de l’ascensió de JFK a la presidència la creació d’una xarxa de suport que anava des de l’Ambaixador espanyol Antonio Garrigues y Díaz-Cañabate, fins al seu cunyat el polonès Stas’ Radziwill, casat amb la germana de Jackie, Lee, i la seva família, Cristina Radziwill i el conte José Potocki. Tots ells són personatges decisius en els moments en què JFK viatja a Europa per entrevistar-se amb els primers ministres o a la reunió que manté a Viena amb el mandatari suprem del soviet Nikita Jruschov en plena guerra freda. A l’assassinat de Kennedy la xarxa va continuar en peu en recolzament de Jackie Kennedy, sobretot amb la seva amistat Antonio Garrigues, aleshores Ambaixador d’Espanya a la Santa Seu i la relació amb la família polonesa de la seva germana.
L’autor també s’endinsa en la visita a Sevilla de Jackie acompanyada de la Duquessa de Alba o els estius de Caroline Kennedy passats a casa dels Potocki o dels Garrigues. 
Tots els entramats d’aquesta xarxa familiar, d’amistat o diplomàtica formen part de l’assaig que Josep Maymí Rich a tramat del mític president dels Estats Units John F.Kennedy assassinat a Dallas fa cinquanta anys.

Ferran Aisa-Pàmpols

(El Punt Avui, 12 de setembre de 2014)

No hay comentarios:

Publicar un comentario