27/12/14

El Raval,un espai al marge / Llibre Ferran Aisa i Mei Vidal (18)

BIBLIOGRAFIA FERRAN AISA-PÀMPOLS I MEI VIDAL (S-XXI) - 18

(Coberta El Raval, un espai al marge. Foto: Xavier Rosselló-Tolosa)


FITXA TÈCNICA:

Títol: EL RAVAL, UN ESPAI AL MARGE
Autors: Ferran Aisa i Mei Vidal
Matèria: Història 
Idioma: Català
Disseny de la Coberta: Marc Herrando
Foto Coberta: Xavier Rosselló-Tolosa
1ª Edició: 2006. 2ª Edició en Butxaca (2011)
Editorial: Base
Col·lecció: Portàtil
(Barcelona, 2011)
Pàgines: 479
Presentació de la col·lecció: Libreria Bertran (27-6-2011).

  
SINOPSIS:


El Raval és el cor de Barcelona, sintesi d'ambient portuari, de l'esplendor del Paral·lel i del cosmopolitisme de la Rambla. Ha estat alberg d'immigrants, de gent treballadora i d'esperits artístics i rebels. El llibre situa en el temps el Raval, una zona de Barcelona determinada per la segona i la tercera muralla, amb els límits del port, el Paral·lel, les rondes de Sant Pau i Sant Antoni, la plaça Universitat, el carrer Pelai i la Rambla. El nom prové del mot àrab rábad, que significa espai al marge, extramurs. Després de l'enderroc de les muralles, el Raval va continuar dient-se així, però durant el segle XX dos noms més van agafar relleu amb èxit: Districte Cinquè i Barri Xino, en la seva etapa més "canallesca".
Història, mite i llegenda van formar un imaginari que modelava el somni d'una època d'utopia, de bohèmia i de revolució.
Escriptors, poetes i artistes van trobar en aquest imaginari la deu de la seva inspiració, i van elevar la llegenda d'aquest barri barceloní a un tema universal. El nom de Raval tornaria a ressorgir els anys vuitanta, després de la nit franquista i la recuperació democràtica, amb una reforma radical del barri.



No hay comentarios:

Publicar un comentario