26/5/17

La Criolla - Paco Villar / Ferran Aisa


LA CRIOLLA. LA PUERTA

DORADA DEL BARRIO CHINO

Paco Villar

Edita: Comanegra i Ajuntament de Barcelona

(Barcelona, 2017)

Pàgines: 253

Preu: 22 euros

Història: Ferran Aisa






LA CRIOLLA: UNA CRÒNICA DE MÓNS DESAPAREGUTS



Paco Villar (Barcelona, 1961) és un dels grans especialistes en la crònica històrica de Barcelona. Els seus estudis sobre aspectes de la ciutat com els cafès o els banys són ja treballs clàssic, però, sobretot, destaquen per les recerques que ha fet sobre el popular, mític i ja desaparegut Barri Xino de Barcelona. De la seva gran crònica d’aquest barri canalla Historia y Leyenda del Barrio Chino, l’editorial La Campana ja en porta dues edicions. Ara ha tornat a les arrels del Xino amb una nova crònica sobre el desaparegut cabaret, dàncing o el que sigui anomenat La Criolla, un establiment que només en 11 anys d’existència va deixar pòsit a la història canalla dels baixos fons de Barcelona. Villar ha recuperat aquells mons desapareguts del Barri Xino amb tota la seva essència que tenia el seu epicentre a la zona més portuària que anava per una banda de les Drassanes o Portal de Santa Mònica a Conde del Asalto (ara Nou de la Rambla), i per l’altra de la Rambla al Paral·lel. Un espai on la vida bohèmia i canalla es barrejava amb la classe treballadora que vivia en els inhòspits habitatges d’aquests carrers. Molts d’aquests carrers avui desapareguts a causa dels bombardejos feixistes durant la guerra i per la piqueta municipal. Entre els edificis desaparegut hi ha el de la Criolla, que era situada al número 10 del carrer del Cid, a causa del bombardeig que va patir aquesta zona de Barcelona el 24 de setembre de 1938. Paco Villar per elaborar el seu treball, La Criolla, la Puerta dorada del Barrio Chino, ha tingut accés a un valuós material documental, el llibre de firmes de visitants il·lustres, una veritable joia amb 535 dedicatòries i 43 dibuixos, entre els qual hi ha el d’Opisso, Apel·les Fenosa, Josep Viladomat i Emili Ferrer. En el darrer capítol del llibre es reprodueixen diversos dibuixos i les dedicatòries dels visitants nacionals i estrangers de la Criolla. Paco Villar ha realitzat una gran recerca de camp per donar-nos a conèixer tots els detalls d’aquesta famosa sala de festes freqüentada per bohemis, anarquistes, republicans, burgesos llibertins, marineres, prostitutes, transvestits, camells, carteristes, borratxos, cocaïnòmans, pistolers, militars, escriptors, artistes i tota mena de mamífers de la nit en busca de plaer, alcohol, droga, però, sobretot, diversió. Un local on era possible veure l’anarquista d’acció com transvestit de Flor de Otoño, lloc de conspiració d’anarquistes i de republicans. La Criolla va traspassar fronteres i es va internacionalitzar amb la presència d’escriptors com Pierre Mac Orlan, Francis Carco, Georges Bataille, Jean Genet, Simone Weill o els actors Douglas Fairbanks (pare i fill). La Criolla, com recorda Villar, va fer-se famós a través dels articles del periodista Francisco Madrid sobre els baixos fons de Barcelona a la revista El Escándalo o de Josep Maria Planes autor també d’un reportatge sobre la mítica sala del Barrio Chino. Un món desaparegut on fins i tot hi havia la Miss i la Reina del Barrio Chino. L’autor arrodoneix la seva crònica parlant d’altres locals veïns de La Criolla com meublés, sales de festa, balls, bars o altres caus de vici del barri  com Cal Manquet, Cal Sagristà, Wu Li Chang, La Mina o La Taurina on era possible veure actuar a una nena que es deia Carmen Amaya.

La Criolla i la majoria d’aquests locals van desaparèixer amb la irrupció de la moral anarquista durant la guerra civil contrària a la prostitució i als vicis considerats fills del capitalisme. El bombardeig dels avions italians va deixar la zona desbastada. Paco Villar ens ofereix una gran crònica de la Barcelona canalla dels anys vint i trenta que val la pena llegir per entendre millor l’essència real d’aquesta ciutat, però, sobretot, d’un barri i d’uns mons desapareguts.

Ferran Aisa-Pàmpols
El Punt Avui, 21-5-2017

No hay comentarios:

Publicar un comentario