2/2/15

Utopia / Llibre Ferran Aisa (21)

BIBLIOGRAFIA DE FERRAN AISA-PÀMPOLS - 21

(Coberta llibre F. AisaI)


FITXA TÈCNICA:

Títol: Utopia
Subtítol: Del somni igualitari al pensanent únic
Autor: Ferran Aisa
Matèria: Assaig
Idioma: Català
Coberta: Adriana Fàbregas
Edirorial: Icaria
(Barcelona, 2012)
Pàgines: 294
Primera Presentació: Llibreria Alibri (Barcelona, 13-12-2012, a càrrec de Carles Sanz.
Altres presentacions: Cèntric Espai Cultural El Prat de Llobregat, Biblioteca Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, Biblioteca Pública Arús. Anònim (Granollers), Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa. Ateneu Barcelonès.

SINOPSIS:

Ferran Aisa fa un  recorrefut per la història del pensament utòpic a través d'aquest assaig sobre la Utopia. I ho fa resseguint el pensamentfilosòfic des de l'Antigüitat fins els nostres dies, sense oblidar-se de les contrautopies i dels moments de crisi permanent que viu la societat actual. L'autor es pregunta: Quina és la utopia del nostre temps? Què hem de fer per construir una nova societat en què tots els éssers humans visquin en harmonia entre si i amb la natura? 
Aquest assaig és una bona eina per cercar la resposta a les preeguntes. I també ho és per conèixer les teories, els projectes i les experiències utòpiques que s'han desenvolupat al llarg de la història de la humanitat. Aisa recorre les aportacions fetes pels grans pensadors tant de l'Antiguitat com de l'Edat Mitjana (Plató, Epicur, Sant Agustí, More, Campanella...). Tots ells coswntructors d'idees utòpiques, repúbliques ideals, jardins grugals, illes perfectes, ciutats jardí, paradisos recuperats... S'endinsa en el mite del Dortado i de la Terra de Xauxa, que obre portes a la imaginació humana amb quimeres, faules i somnis. I ho fa resseguint la literatura visionària d'autors com Rabelais, Milton, Winstanley o Rousseau. S'immergeix en el món del socialisme utòpic i descriu les utopies de la revolució industrial del segle XIX, especialment dels projectes realitzats per Owen, Fourier o Cabet. Recull les influències utòpiques que reben personatges espanyols i catalans com De la Sagra, Monturiol, Cerdà o Gaudí. I aborda les experiències col·lectivitzadores o de comunisme llibertari realitzades durant la guerra civil espanyola. Finalment analitza el món del pensament únic i de la "utopia" neoliberal i l'esclat del moviment dels indignats.
No hay comentarios:

Publicar un comentario