27/1/13

Josep A. Clavé / músic i cantaire


BIOGRAFIES CATALANES:

JOSEP ANSELM CLAVÉ MÚSIC I CREADOR DE CORALS 

Ferran Aisa


Josep Anselm Clavé tindrà un paper destacat en l’organització cultural de la classe obrera. El músic havia afirmat que calia treure els obrers de la taverna i aquesta tasca la realitzà a través de la formació de corals.
 

La Federació de Cors de Clavé agrupa, actualment, centenars de societats corals arreu de Catalunya. Un monument al passeig de Sant Joan-Travessera, erigit per subscripció popular, recorda la figura del fundador dels Cors, que tenien per lema: “Progrés i Virtut”.
Josep Anselm Clavé va néixer el 21 d’abril de 1824 al carrer Ample de Barcelona, una ciutat, aleshores, de cent mil habitants. Com la majoria de joves de la seva època hi va anar molt poc a estudi, posant-se a treballar de cisellador en un taller de metalls. Paral•lelament a la seva feina manual, es va interessar per la lectura i es va afeccionar a la música. La situació social dels anys quaranta del segle XIX, serà determinant per la posició política de Clavé. Així el 1843 participà activament en la revolta de la Jamància i en l’intent d’assalt de la Ciutadella, Clavé, dos anys després, serà empresonat precisament a la Ciutadella, per la seva participació en els aldarulls de les “quintes”. 

Josep Anselm Clavé formarà part també del moviment republicà, escrivint articles al periòdic El Republicano, que dirigeix el figuerenc Abdó Terradas.
La seva decisió política l’acosta a fer pinya amb altres companys republicans: Narcís Monturiol, Francesc P. Cuello, Francesc Sunyer i Capdevila, Joan Rovira... Republicans, cabetians, fourieristes i owenistes donaran un fort impuls a l’associacionisme obrer.
 

Els Cors de Clavé
 

Josep Anselm Clavé el 1846 havia creat el primer grup coral “La Aurora”, que va debutar al Carnaval de Barcelona; quatre anys més tard constituïa “La Fraternidad”. La majoria dels integrants dels corals formaven part d’una menestralia proletaritzada catalana. Les intervencions d’aquest Cor van donar-li molta popularitat al músic. Els anys seixanta seran els de màxima esplendor de les societats corals destacant l’Euterpe, que realitzava les seves funcions als jardins del mateix nom, als Camps Elisis (actual Passeig de Gràcia). Clavé va fundar periòdics, va escriure teatre i va composar cançons. Clavé va morir al carrer Xuclà, 15, el 24 de gener de 1874, mentre la seva filla Àurea interpretava al piano, el vals en la menor de Chopin.

Ferran Aisa-Pàmpols

(Diari Més, 16 de juny de 2006)

No hay comentarios:

Publicar un comentario