1/2/12

Carles Fontseré




FERRAN AISA





Carles Fontseré i Ferran Aisa al pati de la Biblioteca Arús (Foto AEP-1996)



 Carles Fontseré i Carrió (1916-2007) va destacar com dibuixant, cartellista, pintor, il•lustrador, escenògraf, fotògraf i, darrerament, memoralista. Sens dubte és un referent del cartellisme de la Guerra Civil espanyola. L’any 1936 amb només 20 anys va participar en la creació del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, un organisme artístic en què van destacar Helios Gómez, Martí Bas, Josep Bartolí, Rafael Tona...
Carles Fontseré va col•laborar estretament amb les organitzacions revolucionàries i antifeixistes pintant cartells per la CNT-FAI, UGT, PSUC i el POUM. Un dels seus cartells més coneguts és el del camperol que aixeca la falç mentre darrera seu tremola la bandera de la FAI al clam de “Llibertat!”.
Fonstseré després de la guerra s’exilià a França i, posteriorment, visqué a Mèxic i als Estats Units. A Nova York va treballar de taxista i es va dedicar a la fotografia, precisament fou en aquesta ciutat on va conèixer a la que fou la seva companya, la nord-americana d’origen català, Terry Broch.
L’any 1973 va retornar a Catalunya instal•lant-se en una masia a Porqueres, molt a prop de Banyoles. Des d’aquest lloc paradisíac va continuar la seva tasca artística. Fontseré va realitzar una nova obra cartellística per encàrrec d’entitats i institucions, i, finalment, es va dedicar a redactar les seves memòries de les que han sortit tres volums.
Una de les entitats que van acollir l’artista en la transició fou l’Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP). Precisament per encàrrec d’aquesta entitat barcelonina, Fontseré realitzà nous dibuixos que foren editats en forma de cartell, postal o portada de llibre. També fou l’AEP el primer organisme a exposar l’obra del cartellista. Fou el 1982 a la Casa de la Caritat on es va poder veure l’exposició Imatges de la Guerra Civil, 1936-1939: Carles Fontseré i Agustí Centelles. N’era un homenatge, tal vegada el primer que se’ls hi feia a Catalunya després del retorn dels seus respectius exilis. El cartellista i el fotògraf van ésser nomenats Socis d’Honor de l’Ateneu Enciclopèdic Popular.
Posteriorment Fontseré va fer altres exposicions com la del Pati Llimona de l’any 2000 o la seva participació en la mostra de cartells de la Guerra Civil al Museu d’Història de Catalunya. Enguany els dos artistes han exposat la seva obra fotogràfica, Centelles a La Virreina, i Fontseré, amb el tema de Nova York, a l’Espai Cultural Caja Madrid.
Entre els cartells de l’AEP fets per Fontseré destaquen els següents: Francesc Layret (1983), La Resistència Catalana, 1939-1951 (1985), L’anarquisme i la Guerra Civil (1986) i Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Escola Moderna (1990). Carles Fontseré va realitzar altres treballs cartellístics, entre els quals destaca l’encàrrec que li va fer la Universitat Catalana de Prades de Conflent, en què féu una versió del mític camperol, però aquesta vegada amb la senyera. Darrerament va comprometre’s en la campanya de la Comissió de la dignitat pel retorn dels papers de Salamanca. La desaparició de Carles Fontseré deixa un gran buit, és la pura sensació d’aquelles persones que formaven part d’una mena d’homes en extinció, aquells vells autodidactes que eren tocats per la vareta màgica de la saviesa.

Ferran Aisa
(Avui-Cultura, 1-2-2007)


Cartell Carles Fontseré (1936)


No hay comentarios:

Publicar un comentario