23/5/13

Josep Maria Huertas / llegendes barcelonines

 Recupero aquesta ressenya publicada al diari Avui dos mesos abans de la mort de Josep Maria Huertas Claveria (Barcelona, 1939-2007) 

(Ferran Aisa i Josep Maria Huertas en una conferència al Centre Cívic La Sedeta. Foto Mei Vidal)



JOSEP MARIA HUERTAS CLAVERIA: LLEGENDES BARCELONINES  

Ferran Aisa
(Coberta llibre de Josep M. Huertas)



L’escriptor i periodista Josep Maria Huertas acaba de publicar un nou llibre sobre aspectes de Barcelona: Mites i gent de Barcelona (Edicions 62, Barcelona, 2006).
A la seva nombrosa bibliografia i al seu prestigiós recorregut periodístic cal sumar-li aquesta nova obra que posa de relleu mites, llegendes i històries dels barcelonins a través de breus narracions documentades. Huertas es capbussa en els ambients populars per descriure fets reals succeïts a Barcelona. I viatja per la ciutat des del Putxet i Sarrià fins al Raval i als barris més extrems com Torre Baró, el Bon Pastor o el Carmel. Així com els ja fa temps desapareguts del Somorrostro, Pequín o Can Tunis. L’autor perfila els ambients amb destresa i destria històries que formen part de la memòria popular i, fins i tot, de l’imaginari barceloní. Huertas ha seguit en aquest assaig l’estil o la línia de Joan Amades alhora de presentar els fets quotidians històrics com llegenda. El periodista Jaume Fabre escriu al pròleg: <<La memòria històrica d’un indret està feta d’una pasta en la qual es barregen els objectes i els documents conservats als museus i als arxius públics i privats, les imatges i els sons regirats, els records personals i, d’una manera especial, els mites i les llegendes transmesos oralment, en els quals quasi sempre hi ha un fons de realitat>>. Josep Maria Huertas ha resseguit el fil de fets reals o “irreals” però que formen part del mite o de la llegenda, d’aquesta manera original i divertida podem cercar i seguir els lligams d’una història que passa per la vampiressa del carrer Ponent, l’assalt dels maquis anarquistes de meublés, els miracles de Sant Josep Oriol, la visita a Barcelona de Buffalo Bill, els collons del David de Miguel Ángel, la Torre dels Nazis, el Mico comunista o l’Escola Obrera Colom. Huerta a inclòs totes aquestes llegendes o històries en un territori marcat per la memòria i pel somni vagaregen les ombres invisibles de Pepe el de la Criolla, el mariscal Tito, Carmen Amaya, el Vaquilla i Shum el poeta de les bombes.
Ferran Aisa-Pàmpols

(Avui, 4 de gener de 2007)

No hay comentarios:

Publicar un comentario