22/5/13

Música / Fotografies F. Fàbregas

(Coberta llibre Francesc Fàbregas)
Música pels ulls, Barcelona 1974-1994
Autor: Francesc Fàbregas
Edita: Ajuntament de Barcelona
(Barcelona, 2012)
Pàgines: 263
Preu: 20 euros


VINT ANYS DE FOTOGRAFIA MUSICAL DE BARCELONA

Ferran Aisa


Francesc Fàbregas (Sant Just Desvern, 1950), és un del més rellevants fotògrafs musicals del nostre país. La seva dedicació a la fotografia arranca els anys setanta fent fotoperiodisme musical per la revista Vibraciones. Francesc Fàbregas posarà amb la seva càmera imatge per a la posteritat del moviment musical que té lloc a la capital catalana a les darreries del franquisme, a la transició i a la següent dècada. Barcelona viu aleshores un moment important de la trajectòria underground i contracultural amb el rock progressiu, l’obertura de Zeleste i l’aparició de la música laietana.  

El fotògraf és in situ per deixar testimoni de les nombroses actuacions: Pau Riba, Jaume Sisa, Companyia Elèctrica Dharma, Carles Benavent, Toti Soler, Oriol Tramvia, Gato Pérez, l’Orquestra Mirasol, Maria del Mar Bonet... També és el moment en què Gay Mercader esdevé el principal promotor de la música rock a la nostra ciutat portant les millors bandes i rockers del moment com els Rollin Stones. A la ciutat comtal en aquestes dues dècades faran concert les millors bandes i cantants rock: Jethro Tull, Bob Marley, Lou Reed, Bruce Springsteen, Alice Cooper, Mike Olfield, Police, Queen,  Erik Clapton, Phil Collins, David Bowie, Elton John, Pink Floyd, Chuc Berry, Ramones, Neil Young, U2, AC/DC, King Crimson, Tina Turner... Cantants de jazz o blues com Ella Fitzgerald, BB King, Tete Montoliu, Art Blakey & Jazz Messengers, Dizzie Gillespie, Nina Simone... Sense oblidar els grans cantautors tant del nostre país com internacionals com Leonard Cohen, Bob Dylan, Pati Smith, Pablo Milanès, Silvio Rodríguez, Paco Ibáñez, Joan Manuel Serrat, Ovidi Montllor, Pi de la Serra, Camarón de la Isla, Martirio, Albert Pla, Pete Seegers, Rafael Subirachs, Joan Isaac... Tots ells retratats per Fàbregas en els moments de la seva actuació. Per una altra banda se succeeixen les imatges dels festivals musicals com el Canet-Cançó, el Canet-Rock o dels concerts reivindicatius al Palau dels Esports de Raimon o de Lluís Llach. El fotògraf també té cura d’apropar-nos amb la seva càmera les imatges dels concerts dels anys vuitanta amb les noves bandes de rock barcelonines apareixen amb força a l’escena amb els seus temes trencadors de l’ordre establert amb el punk i la new wave, Fàbregues amb la seva càmera retratarà les bandes de rock joves que apareixen a les barriades o a la perifèria barcelonina: La Banda Trapera del Río, Loquillo y Los trogloditas, El último de la fila, Los Rebeldes, Esclarecidos... Així com les bandes de rock d’aquesta tendència o època que actuen a Barcelona com Los Ilegales, La Polla Records, Alaska, Nacha Pop, Parálisis Permanente, Ramoncín, Mecano... El fotògraf pren les imatges dels concerts a espais com la sala Zeleste tant la d’Argenteria com la d’Almogavers, Plaça de toros Monumental, Palau de la Música Catalana, Palau dels Esports, Camp Nou, El Born, Estadi Olímpic Lluís Companys, La Paloma, etc.  
Francesc Fàbregas amb el seu treball Música pels ulls ha aconseguit fer una gran aportació a la memòria visual de dues dècades de música en viu a la Barcelona de finals del segle XX. Les imatges fotogràfiques són el testimoni sensible i apassionat de la història musical del nostre país que segurament portarà grats records a tots aquells que van assistir als concerts i tal vegada serà una finestra oberta al passat per les generacions més joves.  


Ferran Aisa-Pàmpols
(Article inèdit, maig de 2013)

No hay comentarios:

Publicar un comentario