6/3/12

Rosa Sensat / mestra i pedagoga


  Biografies catalanes:

ROSA SENSAT, ÀNIMA DE L’ESCOLA DE BOSC  

 

 FERRAN AISA        


 

Rosa Sensat (1873-1961)

Rosa Sensat ha estat sens dubte una de les més importants pedagogues nascudes a Catalunya. 

 

L’educació ha viscut al llarg de la seva història crisis, reformes i nous plans d’ensenyament. Ara torna a ser actualitat per la implantació de la sisena hora escolar. Els pedagogs han intentat cercar la panacea de la millor educació pels infants; i els mestres i les mestresses han tingut que lliurar una dura batalla per aconseguir millores socials i el reconeixement del seu treball. La reforma pedagògica a Catalunya té noms propis, per exemple Rosa Sensat i Vilà (1873-1961) que, després estudiar magisteri, es va interessar per les formes d’ensenyament més avantguardistes. Va viatjar per Europa, gràcies a una beca, matriculant-se a l’Institut Rousseau de Ginebra i va assistir-hi a Roma a un curs Montessori. De retorn a Catalunya va promoure els nous corrents pedagògiques de l’Escola Nova.

L’Escola de Bosc

Rosa Sensat va dirigir la secció de nenes de l’Escola de Bosc de Montjuïc, aquest centre escolar s’havia creat a partir d’una proposta realitzada per regidors republicans. L’Escola va ser inaugurada l’any 1914, en uns terrenys del jardí Laribal,
ubicant-se les seves aules en un xalet orientalista cedit per l’Ajuntament de Barcelona. La majoria de les activitats escolars es realitzaven a l’aire lliure. L’Escola de Bosc mantenia una orientació pedagògica de vuit principis, un d’ells afirmava que l’alumne era el centre de tot el sistema educatiu. També es remarcava la importància del contacte amb la natura per gaudir d’una educació integral i s’inculcava als alumnes el valor del treball. Per últim es pretenia que la vida a l’escola fos una imatge del que havia de ser la vida a la llar.
El centre anava dirigir a infants amb problemes de salut, per tant disposava d’un pavelló annex amb menjador, cuina i servei mèdic. L’Escola de Bosc era innovadora, doncs, a més de les matèries normals, s’impartia música, dansa, ritme i dibuix. Gran part de l’èxit es va deure a l'impromptu pedagògic de Rosa Sensat, que fou ànima i directora de l’Escola de Bosc de 1914 a 1930. Durant la Segona República va dirigir el Grup Escolar Milà i Fontanals. Rosa Sensat va participar en nombrosos congressos pedagògics, nacionals i internacionals, tant en l’època de la Mancomunitat com en els anys republicans. Va escriure diversos assaigs pedagògics. El 1965 els educadors progressistes catalans van posar el seu nom a l’Escola de Mestres.
                                                                                             
Ferran Aisa

(Diari Més, 19 d'octubre de 2006)

No hay comentarios:

Publicar un comentario