29/12/11

Jean-Paul Sartre


  COMPROMÍS INTEL·LECTUAL DE JEAN-PAUL SARTRE


FERRAN AISA


Jean-Paul Sartre (1905-1980) va ésser un dels principals intel·lectuals d’esquerres del segle XX. El filòsof francès Bernard Henri Levy, el va qualificar com <<l’home del segle>> en una obra que tendia a recuperar el pensament d’un dels intel·lectuals més compromesos d’aquest període històric. L’any 1937 va publicar La Nàusea, novel·la considerada com la peça clau de l’existencialisme. Aquell mateix any va visitar la Catalunya republicana.
Sartre fou un escriptor total, destacant com novel·lista, dramaturg, assagista i articulista. L’any 1945 va col·laborar conjuntament amb Simone de Beauvoir i altres intel·lectuals a la fundació de la revista Le Temps Modernes, una publicació literària, política i filosòfica d’esquerres però que no estava vinculada al Partit Comunista. El compromís de Sartre en les causes polítiques i socials de l’època les va manifestar en nombrosos articles i entrevistes publicats en aquesta revista compromesa. Una part important dels articles que formen Paisatge d’un segle van ser publicats per l’editorial Gallimard en deu volums amb el títol de Situations. L’antologia que ara presenta les edicions el Jonc (Lleida, 2006) pertanyen a aquesta magna obra de l’escriptor francès. 
El llibre presenta, d’una manera cronològica, articles en els que Sartre es pronuncia sobre temes candents de la nostra història més recent. Les seves reflexions adquireixen una gran força, que ens fan comprendre la situació del món actual. En un dels articles, el filòsof manifesta que cal escoltar la veu dels bascos, dels bretons, dels occitans i lluitar al seu costat <<perquè puguin afirmar llur singular concreta és, per conseqüència directa, lluitar també, nosaltres, francesos, per la independència veritable de França, que és la primera víctima del centralisme>>.
Sartre escriu sobre l’ocupació nazi de París, la resistència, el colonialisme, la guerra freda, els processos revolucionaris d’alliberament nacional, el seu rebuig del Premi Nobel l’any 1964, el problema àrab-israelita, el Maig de 1968, el Procés de Burgos contra l’ETA, etc. La lectura d’aquests articles són una veritable lliçó periodística i filosòfica. Aquest Paisatge d’un segle és fonamental per entendre quin va ésser el compromís intel·lectual de Jean-Paul Sartre davant els esdeveniments històrics més importants de la segona meitat del segle XX.


Ferran Aisa
(Avui-Cultura, 28 de juny de 2006 )

No hay comentarios:

Publicar un comentario