29/12/11

Marilyn Monroe


MARILYN, UNA BIOGRAFIA EN MIL IMATGES. MARILYN EL MITE IMMORTAL

Ferran Aisa 

 

Marilyn, una biografia en mil imatges. Frederic Cabanas, escriptor, pintor i fotògraf, és un estudiós entusiasta de la vida i l’obra artística de Marilyn Monroe. A la qual ha publicat uns quants llibres i ha realitzat també exposicions. La base dels seus treballs sobre aquest mite de Hollywood són el fons documental que guarda, des dels anys vuitanta, l’Arxiu Marilyn Monroe de Sant Cugat del Vallès, que s’ha convertit en un dels arxius bibliogràfics més complerts sobre l’actriu de Los Ángeles. 

Frederic Cabanas, a Marilyn Monroe en España (d’Octavià edicions), ens descriu la vida pública i privada de l’actriu a través d’una important documentació, sobretot amb la difusió de publicacions i diversos objectes que són referència de culte pels nombrosos fans d’arreu del món. Cabanas ens presenta Marilyn a través del que pensava la premsa de l’època espanyola. La primera imatge impresa de Marilyn a Espanya fou publicada per la revista cinematogràfica Fotogramas l’octubre de 1949. L’autor aprofita l’avinentesa per escriure la biografia de Marilyn i ho fa amb gran agilitat d’estil que il·lustra amb fotografies, portades de revistes i iconografia diversa referent a l’actriu. 

Norma Jean va néixer a Los Ángeles (Califòrnia), l’1 de juny de 1926 i va morir en circumstàncies tràgiques a Hollywood el 5 d’agost de 1962, als trenta-sis anys d’edat. Entre aquestes dues dates tota una vida intensa d’il·lusions i desencisos, tot un temps pels èxits i els fracassos personals. Frederic Cabanas va recorrent, amb el suport de la imatge, la vida de l’actriu, amb els seus amors i els seus desamors, les seves lluites per fer-se un lloc a Hollywood, el seu glamour i el seu anhel per esdevenir una gran actriu, somni per triomfar en el setè art que, en definitiva, seria un inútil combat. Després de la seva mort el mite Marilyn no ha fet més que créixer.

Cabanas realitza amb el seu treball, a l’igual que els grecs construïen els seus mites, una gran aportació a la construcció del mite Marilyn. Un mite que passats més de quaranta anys de la seva desaparició continua vigent i enlluernant a les noves generacions. Tal vegada, perquè els éssers humans continuem manifestant el do de la bellesa, els grecs fins i tot van prendre les armes per ella, qui no recorda el mite d’Helena com motiu de la guerra de Troia. Marilyn reunia a més altres qualitats que la feien i l’han fet ser estimada per milions de persones.

 Terenci Moix escrivia a Solo para amantes de mitos: <<Al morir Marilyn, el siglo ya no nos descubrió nada. simplemente, nos ratificó sus soledades. Y la originalidad suprema de Marilyn sobre todos los nombres del cine de este o cualquier otro tiempo, es que algo de su muerte implicó la asunción a plena conciencia del absurdo del sistema que la había creado, que nos ha configurado. (...) Algo de la muerte de Marilyn tuvo característica de rebelión y, aunque sól fuese por esto, el agosto de Marilyn será recordado>>. 

El llibre de Cabanas aporta una gran varietat d’imatges de Marilyn, així com les seves primeres aparicions a la premsa europea i espanyola, acaparant des dels anys cinquanta gran quantitat de portades de les revistes Fotogramas, Garbo, Espectáculos, Lecturas, Triunfo, etc. Entre les fotografies i document reproduïts hi ha molts documents inèdits.

Marilyn en España és un llibre ansolutament visual que l’autor ha acompanyat d’una acurada biografia i una extensa bibliografia de l’actriu. Els fans i els admiradors de Marilyn gaudiran d’aquest magnífic treball de l’artista i escriptor Frederic Cabanas. 

Ferran Aisa

(Avui, 16 de maig de 2007)


No hay comentarios:

Publicar un comentario