29/12/11

Grup musical Lone Star/Ezequiel Moreno


LONE STAR: LA HISTÒRIA DE LA ESTRELLA SOLITÀRIA 


 FERRAN AISA


 

 Ezequiel Moreno ha escrit l’exhaustiu i esplèndid estudi Lone Star un conjunto de antología (Milenio, Lleida, 2007). És la història d’un grup musical que, segons l’autor, no se l’ha valorat amb absoluta justícia. L’autor es presenta com un testimoni de primera línia de la dècada prodigiosa i fan fervorós de la música moderna dels anys seixanta. Hi escriu el seu treball des de la força de l’entusiasme, per tant és un llibre apassionat i apassionant per tots aquells que vulguin saber com va arrencar la música pop a Catalunya i a l’Estat espanyol. L’autor a través de la història de l’estrella solitària repassa l’ambient musical i social dels anys seixanta, setanta i vuitanta, doncs Lone Star va ser el grup d’aquell temps que més va perllongar-se al damunt dels escenaris. Pere Gené i Enric Fusté, companys del Conservatori de Música del Liceu, van fundar Lone Star a finals de 1959. Pel grup passaren quantitat de músics com Enrique López, Rafael de la Vega, Joan Miró... En els seus primers temps fan versions de cançons anglosaxones com Tutti frutti, eren els moments àlgids del rock and roll d’Elvis Presley, Bill Halley, etc., i del gran èxit de cantants com Ray Charles, Paul Anka, Cliff Richard & The Shadows. 
Els conjunts de casa nostra beuran d’aquestes fonts l’aigua de la seva inspiració, en un primer moment els grans triomfadors són el Duo Dinámico que canta rock i balades. Moreno fa un recorregut per les caves de jazz i sales de festa barcelonines i de la Costa Brava on actua Lone Star: Texas i Jamboree (plaça Real), La Cabaña del Tio Tom (Pedralbes), San Carlos (Gràcia), Trocadero (Gràcia), Club 66 (pl. Lesseps), Hondo Club (c/ Muntaner), Silvis (Castelldefels), etc. Paral·lelament explica com es va desenvolupar l’eclosió beat, ye-yé o de música moderna que esclataria definitivament amb el triomf dels Beatles. 
La joventut, aleshores, va començar a trencar lligams i es va modernitzar escoltant i sentint la música dels nous grups que apareixien. A Barcelona van assolir un gran èxit els Sirex, els Mustangs, els Salvajes, els Cheyenes, els Jóvenes i Lone Star. Als matinals del Palau dels Esports sonaven les versions espanyoles de les cançons dels Beatles, Rolling, Animals, Kinks, etc. Lone Star va tenir un gran èxit amb cançons com La casa del sol naciente, Comprensión, Muy lejos de aquí, Mi Calle, Lyla, My sweet Marlene, Canta conmigo rock and roll, La trilogía, Chica solitaria i Adelante. Ezequiel Moreno ha aconseguit amb el seu assaig realitzar una estupenda crònica de la vida musical barcelonina.  


Ferran Aisa
(Avui-Cultura, 21 de juny de 2007)


No hay comentarios:

Publicar un comentario