10/5/12

León Felipe


POETES EN TEMPS DE GUERRA I REVOLUCIÓ:

León Felie (1884-1968)
2) LEÓN FELIPE AL COLISEUM

FERRAN AISA

La guerra civil espanyola va atraure la solidaritat d’artistes, escriptors i poetes d’arreu del món, molts d’ells van passar per a Barcelona: Nicolás Guillén, César Vallejo, John Dos Passos, Upton Sinclair, Louis Aragon, Ernest Hemingway, Erwin Piscator, Carl Einstein, H. E. Kaminsky, Errol Flyn, Octavio Paz, Pablo Neruda, George Orwell... 
El 30 d’octubre de 1936 es va celebrar al Gran Price el “Gran Míting d’Intel·lectuals Antifeixistes”, amb la participació de Tristan Tzara, Charles Vildrac,Ylya Ehrenburg, Jaume Miravitlles, Félix Martí Ibáñez, Àngel Estivill, Maria Teresa León i Rafael Alberti. El poeta gadità va tancar l’acte llegint els poemes: “Radio Sevilla” (sàtira a Queipo de Llano) i el poema “Defensa de Madrid-Defensa de Catalunya”. Alberti, recità: 

                   Madrid corazón de España, 
                   late con pulso de fiebre, 
                   si ayer la sangre le hervía, 
                   hoy con más calor le hierve...

Els fets del 19 i 20 de juliol havien canviat la realitat política i social de Catalunya, iniciant-se, aleshores, un procés revolucionari. La revolució també va arribar a la cultura: pintors, músics, escriptors i poetes es van posar al servei de la causa popular. L’escriptor anglès Arthur Lehning, que també va visitar Barcelona, manifestà que amb la revolució, reneix la poesia i omple els seus murs de llibertat. Els poemes de guerra i revolució exalten l’èpica de la batalla tant a les barricades com a les trinxeres; i lloen les gestes, els màrtirs i els herois del poble. 
El 20 de novembre de 1936 al front de Madrid mor, en estranyes circumstancies, Buenaventura Durruti. L’anarquista lleonès rebrà nombrosos homenatges, entre els que destaca l’exposició al Casal de Cultura de Barcelona de novembre de 1938. La poetessa Lucia Sánchez Saornil, un any abans, havia publicat al periòdic CNT, el poema “Testamento de Durruti”: 

                     (...) ¡Atardecer de noviembre 
                     negro borrón de la historia! 
                     Buenaventura Durruti, 
                     ¿quién conoció otra congoja 
                     mas amarga que tu muerte 
                     sobre la tierra española? 
                    (...) ¡Durruti ha muerto! ¡Malhaya 
                    aquél que mengüe su obra!

Un altre gran festival poètic és el que organitza l’Oficina de Propaganda de la CNT-FAI, el 28 de març de 1937, al Cinema Coliseum. El poeta León Felipe presenta el seu nou poema “La Insignia”, escrit amb motiu de la caiguda de Màlaga. Els seus versos són un clam a la unitat de les forces d’esquerra i republicanes contra l’enemic comú: el feixisme. León Felipe, que dedica el seu poema “A las milicias quijotescas del mundo”, recita: 

                (...) ¿Habéis hablado ya todos los españoles? 
                Ha hablado el gran responsable revolucionario, 
                y los pequeños responsables; 
                ha hablado el alto comisario, 
                y los comisarios subalternos 
                (...) ¿Hay algun español que no haya pronunciado su                                                                              palabra?
                ¿Nadie responde? 
                Entonces falto yo sólo. 
                Porque el poeta no ha hablado todavía...

Ferran Aisa
(Catalunya, núm. 77, julila-gost de 2006)                                                                                             

No hay comentarios:

Publicar un comentario