EL LLIBRE DE JAUME CODINA I VILA (PRAT DE LLOBREGAT, 1923-2007), L'ESTANY D'EN MORAGUES ÉS UNA BONA HISTÒRIA PER CONÈIXER QUE VA REPRESENTAR EL DELTA PER ELS PRATENCS I PER A LA COMARCA DEL BAIX LLOBREGAT, I TAMBÉ PER SABER QUE EN QUEDA ARA MATEIX... DELS PARADISOS CADA VEGADA MÉS PERDUTS.
(Capcelera del blog: "Una ventana al Delta del Llobregat") |
LA HISTÒRIA D’UN POBLE: L’ESTANY D’EN MORAGUES AL DELTA DE LLOBREGAT (EL PRAT) DE JAUME CODINA
FERRAN AISA
(Campanya contra Eurovegas al blog: "Una ventana al Delta del Llobregat") |
Jaume Codina i Vila (1923), doctor en Història i llicenciat en Filosofia i Lletres, va dedicar la seva tesi doctoral a estudiar El delta del Llobregat i Barcelona. Gèneres i formes de vida del segle XVI al XX. Professionalment es va dedicar a la docència i a l’arxivística. La seva dedicació a la història ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi. Codina és autor de nombrosos llibres relacionats amb la vida del Prat i de la Comarca del Delta, entre els quals destaca Historia de una plaza (1960), La gent de fang (1966), Els pagesos de Provençana (1989) i La vida i la mort del delta del Llobregat. Jaume Codina ha publicat recentment el bell llibre, L’estany d’en Moragues, naixement del Prat de Llobregat (Ajuntament del Prat de Llobregat, 2005), que recull el naixement del seu poble.
L’autor, d’una manera acurada, molt bé documentada i amb il·lustracions de Joan Jordà, presenta la història del Prat de Llobregat. Codina explica que el naixement del nucli urbà del seu poble es produí a partir d’una confluència de camins ramaders, aprofitant zones seques del riu Llobregat, lloc que seria l’antiga plaça del Prat. El delta, aleshores, era la gran reserva dels ramats, ovelles, bous i vaques eren traslladats d’una banda a altre del riu amb barques. El punt d’espera del ramat era un antic estany situat a la finca de Bernat Moragues, que pagava tributs al monestir de Sant Pere de les Puelles.
L’autor d’aquest assaig ha recollit els costums, els protocols i la vida quotidiana dels habitants del Prat de Llobregat, des del segle XIV. Fins i tot publica el nom d’aquests primers pobladors que es deien Ferrer, Godai, Magraner, Moragues, Gassull, etc. Codina es capfica en el món de la pagesia, dels ramaders i dels masovers que, amb el seu esforç, són els que van contribuir decididament a fer realitat la història d’un poble. Jaume Codina ha aconseguit amb aquest assaig dotar als estudiosos d’etnologia, d’antropologia i de sociologia, de la història dels pobles, d’una bona eina de treball.
Ferran Aisa-Pàmpols
(Avui, 1 de març de 2006)
No hay comentarios:
Publicar un comentario