9/9/12

Lone Star / Bandes pioneres rock 60

Les millors bandes de rock barcelonines dels anys 60

4) LONE STAR

FERRAN AISA


(CD Antologia dels singles de Lone Star)

Lone Star, l’estrella solitària, fou un dels grups de rock barcelonins més populars de les dècades seixanta i setanta. L’havien format cinc joves músics, entre els quals destacava Pere Gené, que havia donat classes de piano al Conservatori del Liceu. Gené havia actuat a diverses caves de jazz de la ciutat. El grup va quedar format per els següents músics: Willy Nab (guitarra solista), Rafael de la Vega (baix), Enric Fuster (piano), Enrique López (bateria) i Pere Gené (cantant). 
La banda va començar a actuar a diversos bars musicals ons’improvisaven sales de ball, sobretot a la zona de la plaça Reial, on hi havia el Texas, el Tobogán i el soterrani d’un bar on s’instal·là, poc després, el Jamborée. D’aquí van passar a actuar a l’Orfeo Gracienc, al Hot Club, al SEU i a la Cabaña del Tío Tom a Pedralbes, que es va convertir en un dels llocs habituals de les seves actuacions durant molt temps. 
L’any 1961 els va fixtar EMI i graven un EP completament en anglès, on destaca la cançó My babe. Al segon disc el guitarrista Joan Miró va substituir Willy Nab i Enric Fuster va deixar la formació. El primer gran èxit de Lone Star fou La casa del sol naciente (House of the rising sound) del conjunt anglès The Animals. A partir d’aquell moment, el seu impacte musical va anar in crescendo amb les versions que van fer de temes de diversos grups: Comprensión, Yo lloro i Muy lejos de aquí, de The Animals; Satisfaction i Aquí en mi nube, dels Rolling Stones; Río sin fin, Ray Charles. Lone Star també interpretà composicions pròpies: La leyenda, Quiero vivir en libertad, Mi calle,La trilogía, Es mi vida. Chica solitaria, Mi dulce Marlene,Les campanas de la Catedral, Viejo lobo, Lyla, Pájaro de fuego...  
L'any 1965 van participar en el Festival "Concentración Ye-Yé" a la plaça de Toros "Las Arenas" de Barcelona, amb la presència de les millors bandes de rock de Madrid i de Barcelona.  
 Lone Star fou l’únic conjunt espanyol que va actuar en un portavions de la VI Flota dels Estats Units a la Mediterrània, i ho va fer el dia de reis de 1972 al portavions John F. Kennedy, ancorat al port de Barcelona, una fortalesa flotant de divuit pisos, vuitanta avions de combat i cinc mil persones. Lone Star es va posar els marines a la butxaca cantant les cançons de l’àlbum en anglès Spring-70. 
Els Lone Star es van mantenir a la primera línea de la música espanyola durant molts anys. L'any 1975 van fitxar per la discogràfica Diplo Records y graven música rock en llengua catalana. Els seus nous L. P. d'èxit són Siguenos (1976), Horizonte (1977) i Viejo Lobo (1982). Aquest mateix any el grup participa en un gran concert amb Eric Burdon (cantant del grup The Animals) a Montjuïc que reuneix 120.000. Després d'uns anys de retirada retornen el 1996 per realitzar diversos concerts abans de la definitiva desaparició de la banda.

Ferran Aisa-Pàmpols
(Article inèdits. Referència: Ferran Aisa, Barcelona balla, dels salon aristocràtics a les sales de concert, Base-2011).

No hay comentarios:

Publicar un comentario