5/9/12

Los Sirex / bandes pioneres rock 60


A Propòsit de la mort del bateria de "Los Sirex" Luis Gomis presento una serie d'articles sobre les bandes pioneres del rock a Barcelona. 


(Una postal de Los Sirex de 1964 dedicada a Ferran Aisa, autor d'aquest escrit)


LES MILLORS BANDES DE ROCK BARCELONINES DELS ANYS  60
 

 FERRAN AISA

Els conjunts que més van destacar a Barcelona entre els nombrós panorama musical de l’inici dels seixanta van ésser els Sirex, els Mustangs, el Salvajes i Lone Star,que formen part de la història de la música pop, no solament de la nostra ciutat, sinó de tot Espanya.
 


1) LOS SIREX

Los Sirex van començar a tocar, l’any 1959, sota l’impuls de Guillermo Rodríguez, Manolo Madruga i Antonio Miers. El primer vocalista de la banda fou Santi Carulla. La primera actuació dels Sirex fou a la Peña Barcelonista Solera del carrer Casp. El grup aviat va fer canvis a la seva formació, Santi i Antonio van causar baixa i, al seu lloc, van entrar el cantant dels Meteors, Antoni Miquel “Leslie” (l’Anxoveta de la Barceloneta), el bateria de Los Wilders, Luis Gomis i el jove guitarrista rítmic Pepe Fontseré. El conjunt va quedar format dedinitivament per Guillermo, baix i Manolo, guitarra solista. Els Sirex van néixer sota la divina inspiració del rock’n’roll d’Elvis, però, més endavant es van comercialitzar amb temes molt diversos de música Pop. A la seva primera època tocaven a el Pinar del Poble-sec i, posteriorment, al San Carlos Club de Gràcia, un mena de Cavern pels conjunt barcelonins, on es van “doctorar”.  
Els Sirex es van fer famosos per la manera de bellugar-se a l’escenari, a l’estil dels Shadows . L’any 1963 van ésser contractats per la casa de discos Vergara per gravar discos, el seu primer èxit fou Muchacha Bonita. Los Sirex van participar en nombrosos concerts de música moderna al Palau dels Esports i a altres locals de Barcelona. I els seus èxits els van portar a actuar arreu d'Espanya on van assolir una gran fama. Més endavant també van efectuar gires per Amèrica del Sud.
El 3 de juliol de 1965 van fer de teloner dels famosos The Beatles que actuaven per primera vegada (i última) a la Plaza de Toros Monumental de Barcelona.
La banda va aconseguir una gran popularitat amb versions d’altres intèrprets com Twist and shout i Please, please me dels Beatles; Que te deje de querer, versió de You can never stop me loving you de Johny Tillotson; Ciao amigo d’Adriano Celentano; Chao, Chao, el Down-town de Petula Clark. També van obtenir molts èxit amb composicions de collita pròpia: Sin tus cartas, San Carlos Club, Enseñandote a amar, Siempre te retrasas, Has de ser mi mujer, El tranvía, Culpable,El tren de la Costa, ¡Qué haces aquí!, Maldigo mi destino, La escoba, Brindis, Que se mueran los feos...  
Los Sirex, després d'una dècada d'èxits, van decidir separar-se l'any 1971.

P.S.
Los Sirex, igualment que altres conjunt dels anys seixanta, van tenir el seu revival a partir del festival de 1978 "Hasta luego Cocodrilo" muntat per Gay Mercader, des d'aleshores han continuat grabant discos i actuant en directe en diversos indrets del territori español. La formació ha estat més o menys la mateixa de l'inici amb el canvi de Manolo Madruga per Juanjo Calvo. Allà on actuen continuen mantenint l'expectació del públic i el nivell musical dels seus millors moments.

Nota: El exguitarrista dels Sirex Manolo Madruga de 68 anys va morir el dia 8 de setembre d'enguany a Alemanya. El guitarrista va formar part del conjunt barceloní des del seus inicis fins els anys setanta.


Ferran Aisa-Pàmpols
(Article inèdit. Referència Ferran Aisa, Barcelona balla, dels salons aristocràtics a les sales de concert, Base, 2011)

No hay comentarios:

Publicar un comentario