28/9/12

Narcís Monturiol / inventor i revolucionari

BIOGRAFIES CATALANES:

NARCÍS MONTURIOL FOU INVENTOR I REVOLUCIONARI 



FERRAN AISA



(Narcís Monturiol, 1819-1885)
 Una de les facetes més conegudes del figuerenc va ésser la d’inventor: el submarí, una màquina d'engomar segells i altres enginys per la vida quotidiana pràctica.

Monturiol va tenir la idea de crear una nau submarina, per tal de tirar endavant el seu projecte va fundar una societat amb amics empordanesos.
 

El figuerenc Narcís Monturiol (1819-1885) fou un home polifacètic, compromès amb el seu temps i innovador. Va ésser un seguidor del republicà Abdó Terradas, i hi col·laborà a la premsa revolucionària com El Republicano, La Fraternidad i El Padre de Familia. Monturiol va mantenir també una estreta amistat amb els republicans Josep Anselm Clavé i Francesc P. Cuello. Monturiol va promoure la idea de Cabet a Catalunya, fent la traducció del llibre Viatge a Icària i recolzant l’expedició de catalans a la comunitat comunista cabetiana fundada a Texes.
Inventor del submarí
Narcís Monturiol va publicar El Ictíneo o barco-pez: <<El Ictineo tendrá estas condiciones: Su forma es como un pez, y como él, tiene el propulsor en la cola, alas para la dirección, vejigas natatorias, y lastre para estar en equilibrio con el agua desde el momento que se sumerja. El 28 de juny de 1859 va posar en pràctica el seu projecte i el va assajar al port de Barcelona. L’èxit de la proba va crear-li un entusiasme desmesurat que el va llençar a continuar el seu projecte. Monturiol i els seus amics van constituir aleshores la societat La Navegación Submarina per explotar l’invent. Montoliu va cercar la col·laboració del mestre d’aixa Josep Missé i del constructor naval Joan Monjo i Pons.
La seva nova nau era d’una envergadura més gran, 17 metres d’eslora, 3 metres de mànega i una capacitat interior de 29 metres cúbics. La magnitud d’aquest submarí era quatre vegades més que l’anterior, això li permetia ubicar gairebé vint tripulants i la seva immersió mantenia una autonomia de 50 metres. 

El segon Ictíneo es va submergir, novament, al port de Barcelona el dia 2 d’octubre de 1864, participant en la immersió Narcís Monturiol, Josep Missé i Josep Oliu. Malgrat l’èxit obtingut, Monturiol no va trobar la comprensió de les autoritats i les falses promeses d’ajut d’Isabel II van quedar in orris.

Ferran Aisa-Pàmpols
(Diari Més, 2 de novembre de 2006)

No hay comentarios:

Publicar un comentario