NARCÍS MONTURIOL FOU INVENTOR I REVOLUCIONARI
FERRAN AISA
(Narcís Monturiol, 1819-1885) |
Monturiol va tenir la idea de crear una nau submarina, per tal de tirar endavant el seu projecte va fundar una societat amb amics empordanesos.
El figuerenc Narcís Monturiol (1819-1885) fou un home polifacètic, compromès amb el seu temps i innovador. Va ésser un seguidor del republicà Abdó Terradas, i hi col·laborà a la premsa revolucionària com El Republicano, La Fraternidad i El Padre de Familia. Monturiol va mantenir també una estreta amistat amb els republicans Josep Anselm Clavé i Francesc P. Cuello. Monturiol va promoure la idea de Cabet a Catalunya, fent la traducció del llibre Viatge a Icària i recolzant l’expedició de catalans a la comunitat comunista cabetiana fundada a Texes.
Inventor del submarí
Narcís Monturiol va publicar El Ictíneo o barco-pez: <<El Ictineo tendrá estas condiciones: Su forma es como un pez, y como él, tiene el propulsor en la cola, alas para la dirección, vejigas natatorias, y lastre para estar en equilibrio con el agua desde el momento que se sumerja. El 28 de juny de 1859 va posar en pràctica el seu projecte i el va assajar al port de Barcelona. L’èxit de la proba va crear-li un entusiasme desmesurat que el va llençar a continuar el seu projecte. Monturiol i els seus amics van constituir aleshores la societat La Navegación Submarina per explotar l’invent. Montoliu va cercar la col·laboració del mestre d’aixa Josep Missé i del constructor naval Joan Monjo i Pons.
La seva nova nau era d’una envergadura més gran, 17 metres d’eslora, 3 metres de mànega i una capacitat interior de 29 metres cúbics. La magnitud d’aquest submarí era quatre vegades més que l’anterior, això li permetia ubicar gairebé vint tripulants i la seva immersió mantenia una autonomia de 50 metres.
El segon Ictíneo es va submergir, novament, al port de Barcelona el dia 2 d’octubre de 1864, participant en la immersió Narcís Monturiol, Josep Missé i Josep Oliu. Malgrat l’èxit obtingut, Monturiol no va trobar la comprensió de les autoritats i les falses promeses d’ajut d’Isabel II van quedar in orris.
Ferran Aisa-Pàmpols
(Diari Més, 2 de novembre de 2006)
No hay comentarios:
Publicar un comentario