(Coberta del llibre de F.Aisa, Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya) |
FITXA TÈCNICA:
Títtol: Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya
Autor: Ferran Aisa
Matèria: Assaig pedagògfic
Idioma: Català
Disseny Coberta: Enric Satué sobre un detall del cartell del CENU: "Escola Nova, poble lliure"
Editorial: Edicions de 1984
(Barcelona, 2008)
Pàgines:: 238
Primera presentació: Llibreria Herder (19-11-2008). Presenta: Josep Cots i Jaume Sobrequés i Callicó.
Altres presentacions: Llibreria Alexandria (2-12-2008). Biblioteca Pública Arús (20-1-2009). Anònims de Granollers (16-5-2009). Llibreria L'illa de Mollet del Vallès (22-5-2009).
SINOPSI:
Aquest assaig fa un recorregut per la història de l'educació a Catalunya. És tracta d'un viatge pedagògic que s'inicia en els moments més "heroics" del segle XIX i estudia el procés de lluita, modernització i progrés dels mestres que van desenvolupar una gran tasca educativa tant a les escoles de les ciutats com a les escoles rurals. L'autor fa un repàs sobre quines eren les característiques de les escoles independents com ho foren les escoles laiques, l'Escola Moderna, l'escola dels ateneus, l'escola neutra i l'escola racionalista.
Analitza les escoles que basaven el seu component pedagògic en el catalanisme com l'Escola Sant Jordi o l'Escola del Districte II de Barcelona. L'assaig també fa referència a les iniciatives dels grans pedagogs catalans tant a les escoles pilot, les racionalistes o les del Patronat Escolar.com Francesc Ferrer i Guàrdia, Jordi Estrany, Joan Bardina, Pau Vila, Alexandre Galí, Artur Martorell, Josep Palau i Vera, Manuel Ainaud, Eladi Homs, Josep Parunella, Frederic Godàs, Pere Vergés, Rosa Sensat..., entre molts altres.
Aisa s'endinsa en el pensament avantguardista dels principals teòrics de la pedagogia i esbrina quina fou la seva influència en la renovació educativa a casa nostra, sobretot amb la implantació de l'Escola Activa.
S'immergeix en l'estudi dels planbtejaments educatius de Rousseau, Pestalozzi, Fröbel, Decroly, Dewey, Claparède, Ferrière, Giner de los Ríos, Maria Montessori, Dalton, Freinet.. Tots ells creadors de corrents educatius que influiran decisisvament en la renovació pedagògica durant el primer terç del segle XX, tant a l'etapa de la Mancomunitat com de la Segona República i la Guerra Civil.
L'assaig recull l'experiènciad'avantguarda educativa protagonitzada pels pedagogs, mestres i alumnes que van realitzar una gran aventura revolucionària en el camp educatiu amb la constitució del CENU "una escola nova per un poble lliure" que, maluaradament, va haver de patir les conseqüències de la Guerra Civil, i fou eliminada pel franquisme.Finalment recorre l'exili i la repressió que van patir els mestres i repassa l'escola franquista i la lluita dels mestres per dignificar novament l'ensenyament. Mestres, renovació i avantguarda pedagogògica a Catalunya és una síntesi claroficadora de la història de la pedagogia a Catalunya, que pot servir d'eina a tots els que senten un interès per l'educació, tant per esbrinar el ric passat educactiu, però trambé per ajudar a entendre el present i a debatre el futur de l'ensenyament.
No hay comentarios:
Publicar un comentario