25/10/12

Charles Dickens / escriptor social

Presentació del llibre Los fantasmas de Dickens (Base) de David Aliaga. A la Casa del Llibre de la Rambla (24-10-2012)

Charles Dickens, escriptor social
 

Ferran Aisa

 


(Charles Dickens, 1812-1870)
Charles Dickens va néixer el 7 de febrer de 1812 a Portsmouth (Anglaterra), 
per tant ara commemorem el bicentenari del seu naixement.
Dickens era fill d’un oficinista de Pagaduria de l’Armada i la seva mare, que era mestressa de casa, procedia de la classe mitjana.  Als dos anys es van traslladar a viure a Londres. La seva família va passar problemes econòmics per culpa del seu pare que gastava més de compte,cosa que no li va permetre anar a l’escola fins els 9 anys. Però Dickens va aprendre a llegir i, des de molt jove, es va afeccionar a la lectura. Llegia tant novel·les picaresques com Tom Jones  de Henry Fielding i els clàssics Robinson Crusoe (Defoe) o Don Quijote (Cervantes).
Als onze anys. quan vivia en un dels barris més pobres de Londres, el seu pare va anar a parar a la presó per impagament  d`un deute i el jove Charles va ser acollit a Little College Stret, regentada per la senyora Roylance i els diumenges  tenia permís per anar
a la presó a visitar el seu pare.
Un any més tard va començar a treballar a una fàbrica de llustre per a calçat. La seva feina consistia a enganxar les etiquetes dels pots durant una llarga jornada de 10 hores diàries, guanyant 6 “chelins” setmanals i, amb aquest diners, s’havia de pagar l’habitació i ajudar a la seva família. El jove, malgrat aquestes dificultats, continuà la seva formació autodidacta ampliant les seves lectures amb les
obres d’autors com Victor Hugo, Shakespeare, Balzac, Washington Irving... Aquesta primera etapa de la seva vida la va descriure en el seu llibre més autobiogràfic David Copperfield (1850).
Gràcies a un herència que va rebre la seva família, de la seva àvia materna, Dickens va sortir aviat del forat en què es trobava i l’any 1827 va començar a treballar com passant d’un despatx de procuradors i, poc després, féu de periodista (reporter i cronista) a diversos mitjans anglesos (Doctor's Commons, True Sun, Mornig Chronicle...)

El 1836 es va casar amb Catherine Thompon Hogats i s’establiren Bloomsbury (Londres). Per aquests anys va aparèixer el seu primer llibre Els papers pòstums del club Pickwick. Dickens a més d’escriure nombrosos llibres va tenir deu fills. Les novel·les de Dickens, entre altres coses, són treballs de crítica social. La pobresa que havia vis i viscut a Londres i l’estratificació de l’era victoriana va saber descriure-les com cap altre autor britànic de la seva època. Les novel·les de crítica social més importants de Dickens són Oliver Twist (1839), La casa desolada (1853), Temps difícils (1854) i La petita Dorrit (1857).
La majoria de les obres mestres de Dickens van ser publicades en fascicles il·lustrats, setmanals o mensuals, en diversos periòdics anglesos: Grans esperances, David Copperfield, Oliver Twist, Història de dos ciutats, La casa desolada,Nicholas Nickleby, Els papers pòstums del Club Pickwick i Cançó de Nadal.
 La seva segona novel·la fou Oliver Twist, la qual fou la primera en llengua anglesa en què el protagonista és un infant. També és una de les primeres novel·les socials de la història de la literatura. Dickens fa un retrat de l’explotació infantil, la criminalitat social, la misèria econòmica i humana de la societat anglesa del segle XIX. La petita Dorrit és una altra peça important de la crítica social que fa Dickens sobre la societat del seu temps: la industrialització i l’explotació obrera. Per acabar citaré una altra obra mestra de Dickens, Temps difícils, on novament el novel·lista britànic critica la industrialització, que aconsegueix enriquir a la burgesia a costa d’empobrir els veritables creadors de la riquesa, els treballadors.
Però Charles Dickens no solament es va preocupar per els problemes socials dels treballadors, sinó que va la seva obra s'endinsa també en el submón del inmaterialisme dels apareguts, els fantasmes i el sobrenatural. Sobre aquest darrer tema és realment important el treball realitzat per David Aliaga amb el seu assaig Los fantasmas de Dickens (Base-2012). Dicken va morir el 8 de juny de 1870 a Gadshill Place (Kent), als 58 anys d’edat. 

Ferran Aisa-Pàmpols

(Barcelona, 22-10-2012

1 comentario:

  1. Ferran,

    sensacional la teva intervenció a la presentació del llibre. Crec que vas saber posar de manifest la vesant social d'aquest autor que va tirar vinagre a les ferides de l'Anglaterra victoriana.

    Gràcies.

    ResponderEliminar