23/10/12

Francesc Macià / president Generalitat


BIOGRAFIES CATALANES:

EL PRESIDENT MACIÀ, L’ “AVI”, UN CATALÀ ROMÀNTIC 


 Ferran Aisa

(Francesc Macià, "l'Avi", president de la Generalitat de Catalunya)


 La pel·lícula de Josep M. Forn, El coronel Macià, posa d’actualitat la figura emblemàtica del primer president de la Generalitat reconstruïda.
 


(Cartell de la pe·lícula El cornel Macià)
Francesc Macià, al capdavant d’Esquerra Republicana de Catalunya, obtingué un important triomf a les eleccions del 14 d’abril de 1931. Aquesta victòria electoral li va permetre proclamar la República catalana.
 

Francesc Macià i Llussà va néixer a Vilanova i la Geltrú (Garraf), el 21 d’octubre de 1859, fill d’una família benestant procedent de les Borges Blanques. El jove Macià va sentir vocació militar i seguint les passes del reusenc Prim va fer la carrera de les armes a l’Acadèmia d’Enginyers Militars de Guadalajara. Va desenvolupar l’ofici militar a diversos destins de la Península. Es va casar amb Eugènia Lamarca, filla d’una família de grans terratinents de Lleida. El seu pas per les terres de ponent realitzant treballs de topografia militar el van posar en contacte amb la quotidianitat catalana, i la seva conscienciació el va portar a l’acció política.
Els fets de l’assalt al Cu-Cut! i a La Veu de Catalunya van ésser determinants per la seva actitud ideològica. Macià va ésser candidat de la Solidaritat Catalana per Barcelona i per les Borges Blanques, aconseguit guanyar en les dues circumscripcions. El seu pas a la política no va agradar als comandaments militar i el coronel Macià fou separat de l’exèrcit. A partir d’aquell moment es va centrar en la vida política i a lluitar per Catalunya. El 1917 va participar en l’Assemblea de Parlamentaris de Barcelona, que pretenien la reforma de la Constitució Espanyola. El 1919 Macià es va oposar al projecte d’Estatut d’Autonomia elaborat per la Mancomunitat de Catalunya, doncs el considerava poc avançat. Macià es va fer radical en la idealitat catalanista i l'any 1922 va fundar el partit Estat Català. Durant la dictadura de Primo de Rivera el partit va passar a la clandestinitat; des de l’exili hi cercarà l’ajuda dels catalans d’Amèrica i viatjarà a Rússia per exposar la seva idea romàntica, alliberar Catalunya. La lluita contra la dictadura el va portar a organitzar un assalt pels Pirineus, l’octubre de 1926, des de Prats de Molló. L’acció fracassa i Macià i els seus companys d’aventura són detinguts per la policia francesa. 

Francesc Macià, amb 67 anys, serà jutjat a París, però la seva figura, que evoca el Quixot i es titlla d’aventurer romàntic, guanya la simpatia del poble francès. La sentència consistirà en una multa i l’expulsió del país.
El febrer de 1931 les autoritats espanyoles permetien el retorn de Macià, i el mes de març va promoure la fundació de l’Esquerra Republicana de Catalunya, partit que guanyaria les eleccions municipals a les principals ciutats i pobles de Catalunya, que van portar Macià a proclamar la República catalana, però, posteriorment, d’acord amb el govern provisional de la República Espanyola va passar a presidir la Generalitat de Catalunya i es va elaborar un Estatut d'Autonomia. Francesc Macià va morir als 74 anys el dia de Nadal de 1933. 


Ferran Aisa-Pàmpols
(Diari Més, 1 de març de 2007)

No hay comentarios:

Publicar un comentario